El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no està disposat a "validar" la invasió russa a Ucraïna. Ho ha deixat clar aquest dissabte en el marc de la conferència internacional per la pau al territori celebrada a Lucerna, Suïssa. Al seu torn, Sánchez s'ha mostrat ferm davant la política d'expansionisme de Putin i ha rebutjat qualsevol solució que impliqui legitimar la invasió, perquè "només portaria a un món més inestable i perillós". "Hi ha normes simples, com, per exemple, que un país no pot envair un veí, o que no es pot annexar el territori d'un altre per la força", ha defensat el líder de l'executiu tot indicant que si no es compleixen aquestes directrius bàsiques, no hi ha res a pactar. "Hi ha principis que no són negociables", ha sentenciat. 

La trobada ha reunit caps d'estat i representants de prop de 90 països i organitzacions d'arreu del món. Entre els assistents hi havia el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el president francès, Emmanuel Macron, i el president argentí, Javier Milei.

"Els principis no són negociables"

El líder de l'executiu ha recordat que el que uneix els països són els "valors troncals", com ara el respecte a la sobirania de tots i cadascun, la seva independència, i la seva integritat territorial, i ha apuntat que aquests han de respectar-se sempre. "Són principis universals que hem de defensar de manera contundent, amb coherència i constància, en tots els llocs del món, en qualsevol moment, independentment de qui estigui involucrat", ha defensat. En conclusió, ha assenyalat que de cap manera és "negociable" renunciar a ells. A parer seu, és només sobre aquests principis que es poden construir les bases per una pau "equitativa" i "duradora" a Ucraïna.

Espanya donarà suport a Ucraïna "el temps que faci falta"

Pedro Sánchez ha refermat el seu compromís amb Zelenski i ha expressat que Espanya donarà suport a Ucraïna "el temps que faci falta". No fer-ho, ha assenyalat, seria perpetrar l'expansió russa. En aquest sentit, ha indicat que en aquest conflicte hi ha dos bàndols clars: "Hi ha un agressor, que és Putin, i hi ha una víctima, que és el poble ucraïnès. En cada conflicte hem de defensar la víctima i aturar l'agressor". 

A banda, el president espanyol ha recordat que fa més de dos anys que Rússia va iniciar la seva "agressió miliar" contra Ucraïna, "una infracció evident del Dret Internacional i dels principis de la Carta de l'ONU, fins i tot els de sobirania, independència i integritat territorial". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!