El PSOE recupera el discurs de classe i, davant l'aliança Podemos-IU, s’erigeix com l’únic representant legítim de les classes populars. Així s’ha posat en evidència aquest vespre en un acte de petit format al convent dels Àngels de Barcelona. 

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha arrencat la campanya de la campanya a la capital catalana, en el primer acte oficial de la número 1 del PSC a les llistes per Barcelona, Meritxell Batet. Un míting de poc més de mitja hora que ha arrencat amb una declaració d’amor de Sánchez a Batet i un giny al “precursor de les tan reivindicades polítiques socials a Catalunya, José Montilla”.

La veu del poble

Pedro Sánchez ha col·locat en el punt de mira Podemos i ha afirmat que els socialistes no enganyen ningú i no generen falses expectatives. “El 20-D vaig entendre que la nova política és la capacitat d’arribar a acords amb qui és diferent”.

En aquest sentit, ha assegurat que l’única garantia per esgarrapar el govern al PP és votar socialista: "contra més fort estigui el PSOE, més oportunitat de canvi hi haurà".

Sánchez ha dit que el PP necessita "estar a l'oposició per renovar-se i superar la corrupció" i que "Ciutadans és la dreta renovada amb qui sí que es pot negociar". El socialista, però, ha advertit en referència a Podemos que "la nostra frontera és l'esquerra radical".

Complicitat Sánchez-Batet

El líder socialista ha lloat la “mirada serena i catalana” de Meritxell Batet i l’ha descrit com una “dona feta a si mateixa”. Un guant que ha recollit Batet per descriure els socialistes com els representants legítims de la classe treballadora i com un partit integrat per “gent feta a si mateixa”.

En clara al·lusió a Podemos, Batet ha afirmat que “el poble és al Parlament i hi és des que el PSOE està al Parlament, i d’això en fa molts anys”.

Reforma constitucional amb mirada catalana

Batet ha apuntat que el seu projecte polític descansa sobre tres grans eixos: la lluita contra la crisi i la precarietat laboral, recuperar el discurs de l’Europa republicana i impulsar una reforma federal de la Constitució per "reconnectar les noves generacions”.

La socialista catalana ha afirmat que la decisió d’encapçalar la llista del PSC a Barcelona l’ha pres perquè creu que “és el millor lloc per representar el catalanisme”.

La vella guàrdia

L’acte batejat amb el títol “El repte és el canvi a Catalunya i Espanya” ha comptat amb la presència dels pesos pesants del partit com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i Núria Marín, Núria Parlón, José Montilla, Fèlix Ballesteros o Àngel Ros que s’han barrejat entre un centenar de militants i simpatitzants.  

Un dels moments més aplaudits ha estat quan Sánchez ha reivindicat l’herència del pensament d’Ernest Lluch i Solé Tura i l’acció política de José Luís Rodríguez Zapatero i Felipe González. Amb aquest llegat, Sánchez ha insistit en la solidesa del projecte socialista davant els cants de sirena de la “nova política”.

El govern del canvi

Pedro Sánchez tornarà aquest diumenge a Barcelona per presentar el “govern del canvi”. Un equip de 18 persones, experts de diferents àmbits, que podrien integrar-se a un futur govern socialista. En l’anterior campanya electoral, Sánchez ja va comptar amb un equip de savis però, en aquesta ocasió, els coordinadors de la campanya volen que aquest col·lectiu tingui més pes i més projecció pública.

Borrell-Batet-Gabilondo

La mateixa Meritxell Batet s’apuntaria com a vicepresidenta del Govern i Josep Borrell, Ángel Gabilondo i Jordi Sevilla són alguns dels noms que se sumen al gabinet de crisi i que podrien consolidar-se com a ministres després del 26-J. Algunes fonts apunten que aquest govern a l’ombra també compta amb un 45% d’independents i que serà paritari i intergeneracional.

Margarita Robles, número 2 per Madrid

El PSOE també ha confirmat aquest matí que, finalment, serà la jutgessa Margarita Robles qui substituirà Meritxell Batet com a número 2 per Madrid. Robles és magistrada del Tribunal Suprem i havia estat secretària d’Estat d’Interior del govern socialista de Felipe González entre el 1994 i 1996.

L’anunci ha estat l’inici d’una jornada d’impacte que ha arrencat amb la confirmació de Robles i que ha acabat a la capital catalana amb una paradoxa: escenificar que, durant aquesta campanya, el PSOE vol donar un pes rellevant a Catalunya però passant de puntetes sobre “la qüestió catalana”.