Pedro Sánchez inicia aquesta setmana una nova gira asiàtica per buscar nous mercats de cara a les exportacions espanyoles, enmig de la guerra aranzelària impulsada pel nord-americà Donald Trump. Dimecres i dijous estarà de viatge al Vietnam, un país que no ha estat mai visitat de forma oficial per cap president del govern espanyol. I divendres visitarà la Xina. Serà la tercera vegada en només dos anys que Sánchez es reuneix amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. La reunió serà clau: la Moncloa insisteix que emmarca la trobada en les relacions bilaterals entre els dos països, però fonts de la diplomàcia espanyola expliquen que el missatge del líder socialista en aquest viatge estarà en tot moment coordinat amb la Comissió Europea.

Feia temps que el president espanyol tenia marcat aquest viatge en la seva agenda, però ara ha agafat especial rellevància des que el nou president dels Estats Units va decidir provocar a tot el món el terratrèmol comercial del segle. El govern espanyol insisteix que Pedro Sánchez, malgrat les seves habilitats en la diplomàcia internacional, no viatjarà a Beijing en condició d’interlocutor europeu. Asseguren que les repetides trobades en els darrers anys amb Xi s’emmarquen únicament en la voluntat d’Espanya de millorar les seves relacions amb la segona potència mundial, i que volen veure el gegant asiàtic alhora com un soci, un competidor i un rival; especialment el primer d’aquests conceptes. Des de la Moncloa asseguren que el discurs de Sánchez estarà en harmonia amb el d’Ursula von der Leyen i se li traslladarà a la Xina la voluntat de la Unió Europea de diversificar els seus mercats, un element clau en el full de ruta econòmic del Vell Continent que advoca per guanyar autonomia respecte dels Estats Units; tant en l’àmbit comercial com en la Defensa. De fet, aquest mateix dimarts la Casa Blanca ha anunciat que elevarà els aranzels a la Xina a un 104%.

Precisament aquest dimarts, el govern xinès ha assegurat que Espanya se situa “a l’avantguarda” de les relacions del gegant asiàtic amb els països europeus. “Les dues parts han mantingut sempre l'esperit de respecte mutu, confiança mútua, benefici mutu i resultats mútuament beneficiosos”, ha destacat el portaveu del ministeri d’Exteriors, Lin Jian. Així, els xinesos confien que la visita del president espanyol serveixi per “aprofundir en l’estratègia mútua i expandir la cooperació” entre ambdós països. En plena incertesa davant la guerra aranzelària, Beijing advoca per “treballar junts per fer front als desafiaments globals”.

El govern espanyol defensa que la recerca de nous mercats al continent asiàtic en cap cas implica que Espanya vulgui deixar de tenir els Estats Units com el seu principal soci comercial fora de la Unió Europea; perquè aquest viatge no és contra ningú, insisteixen. Però defensen que és intel·ligent reforçar la relació amb la segona potència mundial precisament quan la primera potència ha impulsat aquesta guerra aranzelària. El Vietnam, a més, és un país amb l’economia disparada. Actualment, creix a un 6,5%; i s’espera que pugui arribar al 8%. De fet, el president francès, Emmanuel Macron, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, tenen previst visitar aquest país en els pròxims dies. En el mateix any en què es compleix en 50è aniversari de la fi de la guerra del Vietnam, els Estats Units han imposat per aquest país uns aranzels del 46%.

Sánchez critica la guerra aranzelària de Trump i confia no patir recessió a Espanya

Sánchez, en conversa informal amb els periodistes que aquest dimarts viatgen amb ell en l'avió que va de Madrid a Hanoi, ha criticat la guerra aranzelària impulsada per Trump i ha confiat que Espanya no pateixi una recessió. Ha argumentat que l'Estat experimenta darrerament un creixement econòmic, amb previsions positives. De la mateixa manera, ha criticat el PP per intentar negociar amb la Moncloa la resposta a aquests aranzels mentre alhora negocia amb Vox alguns pressupostos autonòmics. 

Les balances comercials amb el Vietnam i la Xina, completament deficitàries per Espanya

L’objectiu de Pedro Sánchez en aquest viatge —en el qual l’acompanyaran el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, i el d’Agricultura , Ramaderia i Pesca, Luis Planas— és incrementar les vendes de les empreses espanyoles en aquests dos països. Amb la Xina, l’Estat pateix un dèficit comercial del 70%; importa 45.000 milions d’euros anuals i n’exporta 7.400. El mateix passa amb el Vietnam; n’importa 5.200 i n’exporta 530.

Fonts de la Moncloa expliquen que en les darreres visites que han fet a la Xina s’han trobat amb queixes d’empresaris espanyols que denuncien trobar-s’hi ‘barreres no aranzelàries’. És a dir, obstacles que no tenen a veure amb tarifes, però sí amb qüestions administratives o reguladores, així com dificultats per fer contractacions. Així, el govern espanyol signarà amb la Xina un acord perquè el gegant asiàtic faciliti la implementació al país d’empreses espanyoles especialitzades en la farmacèutica i la cosmètica.

Divendres, l’últim dia d’aquest viatge oficial, Pedro Sánchez esmorzarà amb inversors xinesos, i serà el mateix dia que es reunirà amb Xi Jinping. El govern espanyol també vol que el viatge permeti mantenir i impulsar el flux d'inversions xineses dels últims anys a l’Estat en matèries com les bateries, l'hidrogen i la fabricació de vehicles elèctrics. És per això que la Moncloa té altes expectatives posades en l'esmorzar de Sánchez amb potencials inversors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!