Aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem preveu emetre el seu informe sobre els indults als presos polítics. I des de La Moncloa ja preparen el terreny, sembla que per a concedir-los, ja siguin totals o parcials. Aquest mateix dimarts, des de Brussel·les, Pedro Sánchez ja hi ha aplanat el camí. No ho ha dit obertament, però el president del govern espanyol ha assenyalat fins a tres vegades que “la venjança o la revenja” no es troben entre els “valors constitucionals” que ell defensa. En canvi, sí que en formen part “la concòrdia, l’entesa, el diàleg i també el respecte a les lleis”. I són els que guiaran la seva decisió sobre el dret de gràcia. Aquesta ha estat la resposta a l’ofensiva mediàtica de la dreta, que ja amenaçat amb els tribunals si els dirigents independentistes surten en llibertat.
En roda de premsa després del Consell Europeu, el president del govern espanyol ha reclamat lleialtat a l’oposició, com ell la va tenir el 2017 amb l’aplicació del 155. I tornant a l’actualitat sobre els indults, Sánchez ha dit tenir “molt clar que la decisió que prengui tindrà molt presents valors constitucionals com la concòrdia, el diàleg, l’entesa o la superació d’aquesta crisi”. En canvi, ha contraposat, “per a mi no són principis constitucionals la venjança o la revenja”.
El dirigent socialista hi ha insistit, aquest cop dirigint-se als partits de la dreta que ja amenacen d’anar al Tribunal Suprem si es concedeixen els indults. “Malgrat que hi ha partits polítics i persones que legítimament defensen altres tesis, jo crec que entre els valors constitucionals no hi ha ni la revenja ni la venjança, i sí que hi ha la concòrdia, l'entesa, el diàleg, el respecte a les lleis i a la constitució”, ha rebatut Pedro Sánchez.
Ell “abraçarà aquests valors constitucionals” i ha reclamat “no quedar-nos atrapats en la venjança i la revenja”. També en diverses ocasions, ha repetit que “és molt important mirar cap al futur” i “aprendre dels errors del passat”. Ara la solució ha de buscar-se en el diàleg, ha argumentat.
I el president del govern espanyol ha reclamat lleialtat al principal partit de l’oposició. “Jo vaig donar suport a l'aprovació del 155 que suspenia l'autonomia de la Generalitat per defensar la integritat territorial del país i perquè vaig entendre que era una qüestió d'Estat", ha subratllat el dirigent socialista. “Tant de bo tingués la lleialtat que Mariano Rajoy va rebre del PSOE”, ha reblat.
Les declaracions de Sánchez a Brussel·les s'emmarquen en una estratègia d'anar picant pedra de la resta del seu govern. Si ahir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, cridava a assumir amb "naturalitat" els indults, siguin favorables o desfavorables, totals o parcials, avui la ministra portaveu María Jesús Montero ha defensat que la decisió es prendrà tenint en compte "l'interès general d'Espanya".
Taula de diàleg, “quan sigui possible”
Sens dubte, Pedro Sánchez ha exhibit avui un to molt més conciliador que el d’altres ocasions amb l’independentisme. També en referència a les reunions amb el nou Govern de la Generalitat. En primer lloc, ha subratllat que rebrà el president Pere Aragonès al Palau de La Moncloa “com correspon” quan un parlament escull un president autonòmic. En segon lloc, ha posat en valor la taula de diàleg, aturada des de fa més d’un any. “Tenim una taula i l’ambició de propiciar el retrobament entre catalans, i entre catalans i la resta d’espanyols”, ha defensat el president espanyol. Ha reiterat el seu compromís de tornar-la a reunir “quan sigui possible”.