L’acord europeu per al fons de recuperació del coronavirus és històric. Encara que sigui a mitges, suposa un canvi de paradigma respecte de la resposta a una crisi econòmica, contraposada a la de 2008. Davant d’aquest fenomen, des del govern espanyol celebren l’entesa, que ha estat al juliol com demanaven des de La Moncloa. En sortir del maratonià Consell Europeu, el president Pedro Sánchez ho ha descrit com una “resposta contundent” i ho ha batejat com “un autèntic Pla Marshall”. Per la seva part, el vicepresident Pablo Iglesias ha garantit que es podrà aplicar el programa de coalició i que no hi haurà retallades.

No obstant això, ha quedat lluny de les pretensions inicials del govern Sánchez-Iglesias. El plantejament passava per una mida d’un bilió i mig d’euros, i s’ha quedat en 750.000 milions, la meitat. També plantejaven moltíssim més pes de les transferències a fons perdut, uns subsidis que s’han anat retallant dia rere dia fins aproximar-se al 50-50%. Finalment, també veien “inadmissible” que un país pogués vetar el pla de despesa d’un altre país, però existirà un mecanisme que podria bloquejar-ho. Amb l’acord aprovat, Espanya preveu rebre 72.000 milions en transferències i 68.000 en crèdits.

De matinada, des de Brussel·les, Pedro Sánchez s’ha felicitat per l’acord del fons europeu, que ha dit que representa el 60% del PIB anual espanyol i el 4,6% del PIB europeu. “És un autèntic pla Marshall per a donar una resposta contundent a la crisi de la covid, però també mirant cap al futur per a fer les transformacions per a ser una economista resilient”, ha defensat el president espanyol. “Si alguna cosa demostra és que Europa ha adoptat una resposta unida i comuna a una crisi que ens afecta a tots en major o menor intensitat”, ha insistit. Ha assegurat que està "satisfet al 95%".

Pablo Iglesias, tot i que ha admès que no anava tan lluny com desitjaven, també s’ha felicitat per l’entesa europea. En una publicació a les xarxes socials, el vicepresident segon del govern espanyol ha sostingut que és un "bon acord" que "no impedirà que el govern de coalició continuï aplicant el seu programa". Ha volgut deixar clar que aquest fons europeu servirà "per afrontar aquesta crisi de forma diferent, sense retallades”, sense les receptes d’austeritat del 2008.

“L'acord assolit no va tan lluny com ens agradaria a alguns però va en una direcció diametralment oposada al que vam veure en l'última dècada”, ha defensat el líder de Podemos. Aquest cop, ha dit, no hi haurà "homes de negre".

Compareixença a petició pròpia

Aquest mateix dimarts, tornant de Brussel·les, Pedro Sánchez ha registrat una petició de compareixença al Congrés dels Diputats per a informar del Consell Europeu d'aquests últims dies. Es durà a terme en un ple extraordinari de la cambra baixa, que la Mesa haurà de convocar. Segons fonts parlamentàries, aquesta sessió podria tenir lloc la setmana que ve.