Pedro Sánchez, Felip VI, Salvador Illa, el lehendakari Imanol Pradales i la resta de líders autonòmics s’han fotografiat aquest divendres conjuntament a l’arribada a la Conferència de Presidents que se celebra a Santander. “Demostra la unitat territorial” de l’Estat, ha destacat el president del govern espanyol al discurs per inaugurar la cimera. Per trobar una imatge així ens hem de remuntar dotze anys enrere, al 2012, quan Mariano Rajoy era l’inquilí de la Moncloa, Joan Carles I habitava la Zarzuela, Artur Mas era a la Plaça Sant Jaume i Patxi López era el màxim responsable de l’Ajuria Enea. En l’última Conferència de Presidents, el març del 2022 a La Palma, Pere Aragonès sí que hi va assistir, però no va fotografiar-se al costat del monarca. En altres antecedents, el 2021 a Salamanca, el 2020 a La Rioja i el 2017 al Senat, els presidents de la Generalitat no va ser-hi presents.

🔎 La Conferència de Presidents enfronta Sánchez i Illa amb els barons alçats contra el finançament singular

 

 

Durant el discurs d’obertura, Pedro Sánchez ha fet una defensa de l’estat autonòmic i ha reivindicat que ha atorgat a Espanya “certesa, seguretat, solidaritat, desenvolupament econòmic” i més eficiència en la resposta dels desafiaments als quals s’enfronta la política. Ha recordat, també, que enguany es compleixen vint anys de la celebració de la primera Conferència de Presidents, i ha destacat que en aquella cimera es van abordar dos punts que també es tractaran en aquesta reunió: el finançament i la sanitat.

Les quatre carpetes de la Conferència de Presidents

Durant la reunió, hi haurà quatre carpetes sobre la taula. La principal és la del finançament autonòmic, un tema en el qual la Moncloa aspira, en paraules de Sánchez, a “negociar bilateralment i arribar a un acord multilateral”. El segon front serà el de la immigració, amb la reforma de la Llei d’Estrangeria pendent. Finalment, el govern espanyol i els executius autonòmics abordaran la crisi d’habitatge i la manca de personal sanitari. Per la seva banda, Salvador Illa va deixar clar el dimecres durant la sessió de control al Parlament que viatjava a Cantàbria per defensar el finançament singular pactat amb ERC i treballar per renovar i actualitzar el sistema de finançament a través d’un debat “madur i serè” en el qual “tothom pensi més en el bé comú que en els interessos electorals”.

De la reaparició de Mazón a les llargues converses d’Illa amb Pradales i Mañueco

En els moments previs a l’esmorzar inaugural, les mirades estaven posades sobre Salvador Illa. El president de la Generalitat ha mantingut dues llargues converses: amb el lehendakari mentre esperaven per saludar Felip VI i amb el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, tornant de la foto de família. Prèviament, durant la salutació oficial, tant Felip VI com Sánchez s’han aturat uns breus segons a parlar afectuosament amb ell. A més, mentre els fotògrafs i els càmeres immortalitzaven la presència dels líders autonòmics a Santander, el rei ha fet un comentari en veu alta que ha estat respost amb riures del president català.

L’arribada més freda a aquest palau de la Magdalena ha estat la de Carlos Mazón. Si bé tots els presidents autonòmics es quedaven a xerrar durant uns segons amb els amfitrions de la cimera (la presidenta càntabra, la delegada del govern espanyol a la comunitat, l’alcaldessa de Santander i el ministre de Política Territorial), el president de la Generalitat Valenciana s’ha limitat a oferir-los una breu salutació, i ha enfilat capcot cap a l’interior del palau. A la seva sortida, per fotografiar-se a la porta amb els seus homòlegs autonòmics, amb Pedro Sánchez i el rei, Mazón conversava amb el president de Galícia, Alfonso Rueda. Quan li ha tocat saludar Felip VI, s’ha hagut de situar al costat del socialista Emiliano García-Page, amb qui sí que ha mantingut una distesa conversa: tots dos són presidents d’autonomies afectades per la DANA, malgrat que la tragèdia colpegés especialment el País Valencià. Fa un parell de setmanes, al Congrés Federal del PSOE, l’entorn del president manxec admetia que empatitzava amb Mazón perquè, negligències a banda, assumia que el president valencià i la seva família “arrossegarien tota la vida” les conseqüències d’aquell fatídic temporal.

A la cita, a banda dels líders autonòmics i el president del govern espanyol, també hi participen les tres vicepresidentes (María Jesús Montero, Yolanda Díaz i Sara Aagesen) i quatre ministres (Ángel Víctor Torres, Isabel Rodríguez, Mónica García i Elma Saiz). Així mateix, a la recepció, hi estaven presents la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el del Senat, Pedro Rollán.

Salvador Illa en la seva arribada a la Conferència de Presidents / Foto: Europa Press

Moreno i Clavijo hi arriben amb poques esperances i Mañueco, amb expectatives

Abans de l’esmorzar protocol·lari amb el rei, pocs presidents autonòmics han atès els mitjans de comunicació. El que s’ha mostrat més optimista ha sigut Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella-la Manxa, que ha arribat a Santander amb “expectatives” d’aconseguir més metges pel seu territori, facilitar l’accés a l’habitatge i “lluitar contra la immigració irregular”. “Sobretot, està en joc el finançament autonòmic”, ha subratllat. I ha reivindicat que el model que “defensen la immensa majoria de comunitats i volen la immensa majoria dels espanyols” és un finançament basat en la “igualtat davant la llei i en la prestació de serveis”, allunyat del model de Sánchez, que és “continuar apostant pels privilegis pels seus socis”. “Vinc amb esperança d’aconseguir tot això, no hi ha hagut treball previ entre el govern espanyol i les comunitats autònomes i hem de veure ara que ens ofereix el president”, ha reblat. Lluny d’aquesta confiança, el president d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, s’ha limitat a apuntar que les seves prioritats seran el finançament i la sanitat i a reconèixer que assisteix a la cita amb “poques expectatives”.

Per la seva banda, el president de les Canàries, Fernando Clavijo, ha fet gala de la seva aliança amb el lehendakari, Imanol Pradales, en matèria migratòria. “Portem la nostra proposta, els governs basc i canari hem fet la nostra feina. Hi haurà un document sobre el qual debatre, parlar i intentar acordar o promoure consciència”, ha relatat. Davant d’aquesta reunió, Clavijo espera “sensibilitat, empatia i consciència amb els territoris frontera” i lamenta que no s’hagin celebrat les comissions preparatòries per encarar la cita i no hi hagi hagut intercanvi de documents entre totes les parts.

El Palau de la Magdalena, la casa d’estiueig d’Alfons XIII

La Conferència de Presidents se celebra al Palau de la Magdalena de Santander, ubicat en una península homònima. Es va construir entre el 1908 i el 1912 i va néixer de la voluntat de l’ajuntament de la ciutat de regalar als reis Alfons XIII i Victòria Eugènia una residència d’estiu que consolidés la tradició estival que estava arrelant a la ciutat. Posteriorment, va ser seu de la Universitat Internacional d’Estiu, va ser un hospital i va servir de residència temporal per als damnificats per l’incendi del 1941. Per cert, a la península que ha rebut els dinous líders autonòmics i el president espanyol habiten dos pingüins, una lleona marina i sis foques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!