Queda molt lluny l’acte amb tanta pompa amb el qual Pedro Sánchez va arribar a La Moncloa: l’acollida de l’Aquarius. Enmig hi ha hagut l’auge de l’extrema dreta de Vox i l’enfocament ha estat radicalment diferent quan s’ha presentat una crisi migratòria a Ceuta. El govern espanyol ha militaritzat la ciutat autònoma, fronterera amb el Marroc, i en un temps rècord ja ha expulsat almenys 2.700 migrants “irregulars”. El president de l’executiu central, que es desplaçarà avui mateix cap a Ceuta i Melilla, ha promès tota la “fermesa” que sigui necessària per a protegir els seus habitants. A primera hora del matí ja ha cancel·lat el viatge oficial previst a París.
Ha estat en una declaració institucional sense preguntes després del Consell de Ministres. Abans ha mantingut converses de tota mena, des del rei Felip VI i el cap de l’oposició Pablo Casado, fins autoritats europees, com el mateix Josep Borrell o el president del Consell Europeu Charles Michel. En el seu discurs, el president del govern espanyol ha avisat que “aquesta arribada sobtada de migrants irregulars suposa una greu crisi per a Espanya i Europa”. I ha traslladat a tots els espanyols, especialment els qui viuen a Ceuta, que “restablirem l’ordre amb la màxima celeritat” i “serem ferms davant qualsevol desafiament, davant qualsevol eventualitat i sota qualsevol circumstància”. Ha subratllat el desplegament de l’Exèrcit i el reforçament del CNP i la Guàrdia Civil amb 200 agents més, que se sumen als 1.100 ja presents a les dues ciutats autònomes.
En aquest context, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que la seva “prioritat” ara mateix és “garantir el control de trànsit a la frontera, dotar de tots els mitjans necessaris per a la crisi humanitària i procedir a la devolució immediata del qui hagi entrat irregularment”. Ha volgut repetir això: la “devolució immediata de tots els migrants irregulars” d'acord amb els convenis subscrits amb Marroc. De fet, com ha informat abans el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, ja s’ha procedit a l’expulsió d’almenys 2.700 migrants dels 6.000 que haurien entrat. Entre aquests hi hauria 1.500 menors d’edat, que Marlaska ha assegurat que s’analitzarà cas per cas en compliment de la legislació espanyola i internacional.
El president espanyol ha anat molt més enllà de la crisi migratòria, assegurant que "la integritat de Ceuta com a part de la nació espanyola, la seva seguretat i la tranquil·litat dels nostres compatriotes estan garantits pel govern d'Espanya amb tots els mitjans disponibles". I s'ha dirigit a les autoritats marroquines: "La meva voluntat és estrènyer més les relacions d'amistat amb els nostres veïns marroquins", però aquesta cooperació "s'ha de basar sempre en el respecte a les fronteres mútues".
Discursos xenòfobs
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero també ha incidit en la necessitat de rebutjar “missatges xenòfobs” que hagin pogut divulgar-se amb l’excusa d’aquesta crisi migratòria, sense citar explícitament l’extrema dreta de Vox. Ha denunciat que són missatges “que busquen criminalitzar els migrants o associar-los a activitats delictives”. Per tot això ha reclamat a la resta de formacions “responsabilitat, prudència i sentit d’Estat per no donar peu a la crispació”. La ministra d’Exteriors ha mantingut contactes informals amb diversos grups en aquest sentit.
Malgrat les reiterades preguntes sobre l’estada del líder del Frente Polisario en un hospital espanyol, que podria haver provocat la resposta de les autoritats marroquines, tant Montero com Marlaska han esquivat la qüestió.