Cap mena d'autocrítica des de la Moncloa. Ni sobre el fons ni sobre les formes. Quatre dies després d'enterrar l'autodeterminació del Sàhara Occidental i comprar el pla d'autonomia del Marroc, el govern espanyol ha insistit a defensar que es tracta d'un "bon acord" que beneficia Espanya i que permet "avançar en estabilitat, integritat territorial i prosperitat econòmica". Pel que fa a la contrapartida, en canvi, la portaveu Isabel Rodríguez hi ha passat de puntetes. Només després de moltes preguntes ha fet un joc d'equilibris, assegurant que el pla d'autonomia marroquí per al Sàhara "permet avançar" però al mateix temps que "la solució ha de produir-se en el marc de les Nacions Unides". Finalment, el president del govern espanyol compareixerà dimecres que ve al Congrés per a donar explicacions, en una compareixença diluïda entre el Consell Europeu, la cimera de l'OTAN i el pla de resposta a la guerra d'Ucraïna.
La carta filtrada des de l'altra banda de l'estret, que suposava l'enterrament de l'autodeterminació del poble saharaui (recollida al programa del PSOE), ha generat un rebuig dins del govern espanyol (Unidas Podemos) i fora (la resta de l'oposició). Però des de la Moncloa eviten qualsevol mena d'autocrítica i surten en defensa del "nou marc de relacions amb el Marroc", que permet tancar un llarg conflicte diplomàtic que durava més d'un any. "És una bona notícia per a Espanya perquè implica el tancament d'una crisi que portava oberta més d'un any", ha defensat la portaveu Isabel Rodríguez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Ha estat al cap d'unes quantes preguntes que la dirigent socialista ha pronunciat "Sàhara Occidental". I Rodríguez ha defensat que "Espanya es manté en la mateixa posició", que "s'ha de buscar una solució en el marc de les Nacions Unides" i que sigui "mútuament acceptada per les parts". No obstant això, també ha assegurat que el pla d'autonomia proposat pel Marroc "pot permetre avançar" en la recerca d'una solució.
Des de la Moncloa tampoc no aclareixen en quin moment va ser informada Algèria, un soci estratègic d'Espanya. Així i tot, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera ha assegurat que no pateixen per una possible afectació en el gas que arriba d'aquell país. Ribera ha dit que la relació és "excel·lent" i que esperen que "continuï sent així".
Compareixença al Congrés
El viratge de Pedro Sánchez al Sàhara Occidental, enterrant l'autodeterminació del poble saharaui, l'ha deixat sense aliats, ni dins del govern espanyol (per l'oposició d'Unidas Podemos) ni a nivell parlamentari. Així es va manifestar aquest dilluns al Congrés dels Diputats: fins a onze formacions a la cambra baixa, la majoria socis parlamentaris de l'executiu central, van registrar una petició de compareixença del president espanyol perquè donés explicacions. El PP també en va registrar una, i Ciutadans i Vox van sumar-se a l'hora de reclamar una compareixença. Finalment, però, ho farà per iniciativa pròpia.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez ha confirmat que "el president del govern compareixerà al Congrés per a retre compte de les conclusions" del Consell Europeu d'aquesta setmana, de la cimera de l'OTAN de dijous, del pla nacional de resposta a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i, també, "del nou marc de relacions amb el Marroc". Aquesta compareixença tindrà lloc dimecres que ve.
Crítiques al Congrés
El viratge del govern espanyol amb relació al Sàhara Occidental ha estat molt present avui al Congrés dels Diputats. En roda de premsa, el republicà Gabriel Rufián ha carregat contra Pedro Sánchez, per "intercanviar principis per interessos", i ha instat Unidas Podemos a "reflexionar com poden ser més útils, si dins o fora del govern". Ha advertit que "la sensació al carrer és que s'estan empassant massa gripaus". En la mateixa línia, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha retret que el PSOE i el PSC "han incomplert els seus programes electorals", que parlaven de l'autodeterminació del poble saharaui per a resoldre el conflicte.
El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha intentat calmar una mica les aigües, avançant que el president Pedro Sánchez compareixeria la setmana vinent al Congrés per a informar del Consell Europeu i també del Sàhara Occidental. Ara bé, Echenique també ha advertit que el PSOE s'està acostant al PP en múltiples qüestions, com en política de defensa o "deixant el poble saharaui als peus de la dictadura marroquina".
Gest d'Unidas Podemos
Malgrat que descartin la ruptura del govern espanyol, des d'Unidas Podemos continuen protestant. Aquest dimarts a la tarda ho han escenificat a l'hemicicle del Congrés dels Diputats, on han desplegat banderes saharauís per a traslladar el seu suport a aquest poble. Des del faristol, la portaveu adjunta Sofía Castañón ha reivindicat que "el nostre grup defensa ara i aquí el legítim dret d'aquest poble a un referèndum segons el seu dret a la lliure determinació reconegut per les Nacions Unides".