El govern espanyol registrarà aquest dilluns en el Congrés dels Diputats una sol·licitud de compareixença a petició pròpia del president Pedro Sánchez davant del ple de la Cambra per informar sobre la gestió del seu Executiu en relació amb la DANA, que va arrasar les localitats al sud de València i va provocar més de 200 morts el passat 29 d'octubre. Sánchez viatjarà al Brasil aquesta setmana per assistir a les reunions del G20, per la qual cosa la previsió és que la Junta de Portaveus del Congrés inclogui la seva compareixença en l'ordre del dia de la sessió plenària del pròxim dia 27 de novembre, segons han detallat des de la Moncloa a la premsa.
Fins al moment ja han comparegut en les Corts estatals per informar sobre la gestió de l'Executiu en relació amb els efectes de la DANA el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres —en el Congrés— i la ministra de Defensa, Margarita Robles —en el Senat—, el passat 13 de novembre. Dimecres vinent 20 ho farà la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, també en el Congrés.
Més enllà de les destrosses materials i la tragèdia humana a València, la compareixença de Sánchez es dona en un context polític marcat per la crispació, ja que el govern espanyol, en mans del PSOE, i en govern valencià, en mans del PP, fa setmanes que es retreuen mútuament errors en la gestió política del succés. El president Carlos Mazón ha estat assenyalat i és a la corda fluixa per la seva reacció tardana i no haver arribat al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) a prendre decisions —com l'enviament de l'alerta massiva a la població— fins i tot passades les 19:30 de la tarda, quan ja hi havia pobles negats, perquè era en un dinar privat amb una periodista.
Mazón descarta dimitir i s'expulsa responsabilitats
Mazón, per la seva part, va comparèixer aquest divendres en les Corts Valencianes per defensar la seva gestió, en una sessió de més de sis hores en la qual es va expulsar responsabilitats, va justificar la seva arribada tardana pel mal temps i el trànsit, va descartar dimitir i va al·legar que volia liderar la reconstrucció de València. També va dir que havia "fallat tot el sistema" i va carregar amb acusacions al govern estatal: contra la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), l'AEMET i la Delegació del goven espanyol al País Valencià per suposadament no haver avisat a temps, no haver actuat o pres el control de la situació malgrat tenir coneixement de les alertes i no haver mobilitzat ràpidament els efectius estatals.
Des del govern espanyol i les institucions de l'Estat, per la seva part, s'han defensat aquest cap de setmana de les acusacions de Mazón. Al seu torn, fa setmanes que assenyalen que la competència directa i la responsabilitat primera és del govern valencià, d'acord amb el funcionament autonòmic. Des del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic han assenyalat que el CECOPI i les autoritats de Protecció Civil valencianes estava en tot moment al corrent de les alertes i avisos de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que avisaven sobre la crescuda dels rius i possibles desbordaments i ruptura de preses, des d'almenys les 17:30 hores. L'AEMET, per la seva part, ha assenyalat que feia temps que emetia avisos pel violent temps esperat i que el CECOPI va estar inoperatiu diversos moments de la fatídica tarda per l'absència de puntual de les autoritats valencianes. La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha sortit a defensar que es va desplegar fins i tot abans de la petició política oficial quan van ser conscients de la situació.