“La contractació en origen i la migració ordenada ens convé a tots, ens vacuna contra els que fan de la migració irregular un negoci, com per desgràcia fan les màfies, i davant els que utilitzen aquesta migració irregular com una excusa per estendre l’odi i la xenofòbia a les nostres societats”. Pedro Sánchez tanca així la seva gira africana, que l’ha portat a visitar Mauritània, Gàmbia i el Senegal amb la voluntat d’impulsar la migració circular, garantir que els nadius viatgin a Espanya amb un contracte temporal i tornin posteriorment al seu país d’origen. “La migració ordenada ens convé a tots, la irregular és un infern”, ha afegit en una breu declaració institucional després de reunir-se amb el president de la República del Senegal, Bassirou Diomaye Faye. A diferència d’ahir a la nit, en el seu discurs no ha fet cap referència a les deportacions d’immigrants irregulars.

 

Pedro Sánchez aposta per una “migració ordenada” perquè la migració irregular és un “infern” que porta a “situacions extremes d’explotació i de desigualtat per al migrant” i comporta un “risc molt evident de mort per als joves que cauen presos de les màfies que trafiquen amb els éssers humans”. “Hem de promoure la migració regular i ordenada i lluitar contra la migració irregular”, ha insistit. El president espanyol ha esgrimit que la migració “no és un conte de fades” i és “necessària i convenient”, tant per als països d’origen com per als de destí.

Aquestes paraules del president espanyol arriben menys de 24 hores després que ell mateix afirmés des del Senegal que és “imprescindible el retorn dels immigrants que han arribat a Espanya irregularment”, principalment perquè el retorn “trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i a aquells que es posen a les seves mans”. Arran d’aquestes declaracions, des de primera hora, el PP ha sortit a la càrrega contra ell: ha celebrat la seva “rectificació” i ha exigit un “disculpa” al govern espanyol, que ahir va titllar Alberto Núñez Feijóo de “xenòfob” per haver acusat Sánchez de promoure un “efecte crida”.

“Frenar el drama de milers de persones que arrisquen la seva vida buscant un futur millor”

Per concloure la seva gira africana, Pedro Sánchez ha volgut “reconèixer el gran esforç que estan fent” Mauritània, Gàmbia i el Senegal per “frenar el drama de milers de persones que arrisquen la seva vida buscant un futur millor” i ha reiterat el compromís del govern espanyol en tres àmbits concrets: creant noves oportunitats de desenvolupament econòmic, donant suport a la lluita contra les màfies amb el reforç de les capacitats en seguretat d’aquests països i oferint alternatives en el marc de la migració regular i segura a través de la migració circular.

En el cas concret del Senegal, Pedro Sánchez ha posat en relleu la importància de la “presència d’empreses espanyoles que donen suport al desenvolupament econòmic del Senegal”, que permet “ajudar a la prosperitat” com a “millor manera de lluitar contra la desigualtat i contra la migració irregular”. Així mateix, ha subratllat que “la seguretat és imprescindible per millorar el benestar de tots” i ha posat la col·laboració entre els cossos i forces de seguretat d’Espanya i del Senegal com a “exemple de cooperació operativa bilateral per fer front a les màfies i xarxes de tràfic d’éssers humans i crim organitzat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!