L'estira-i-arronsa per la reforma de la sedició continua. Aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha suggerit, en conversa informal amb periodistes que segueixen el viatge oficial que està fent a Kènia i Sud-àfrica, que la presentació per part seva d'un projecte de reforma del delicte de sedició dependrà d'ERC. És a dir, Sánchez vol fer el pas en ferm i abans de presentar res, assegurar-se que els republicans es comprometen a donar suport a la reforma que es plantegi. A més a més, a banda d'aquest suport en la tramitació de la reforma, el màxim líder de l'executiu espanyol vol també que ERC acabi assumint que en el marc de l'1-O es van cometre delictes.
De moment, el president del govern espanyol manté el compromís per rebaixar les penes per delicte de sedició. Aquest compromís el va expressar en el seu discurs d'investidura. En els darrers mesos, els socialistes sempre han tirat pilotes fora quan se'ls ha plantejat la possibilitat de tirar endavant aquesta reforma dient que no compta amb els suports suficients. El PSOE vol que quan la reforma es proposi no tingui possibilitat de ser rebutjada, i necessita la majoria absoluta. Descartat el suport del PP, necessitaria tant sí com no que ERC li doni el seu. Segons ha recollit l'agència Efe, Sánchez es manté ferm en la defensa de l'agenda del reencuentro del seu executiu.
La reforma de la sedició no compleix la demanda d'ERC per l'amnistia
Ara per ara el suport d'ERC sembla difícil si es tracta només de rebaixar les penes, si es té en compte que el partit republicà ha aixecat la bandera de l'amnistia, punt del qual els socialistes espanyols no en volen ni sentir a parlar. Sánchez creu, en canvi, "evident" que els republicans haurien de reconèixer que durant el Procés es van cometre delictes i que aquests no desapareixerien, sinó que es rebaixarien les penes. L'aposta per la reforma de la sedició entra en la línia de bastir ponts entre Madrid i Catalunya i la taula de diàleg.
Precisament aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va intentar evitar pronunciaments sobre el delicte de sedició. Va ser preguntada específicament sobre si el Govern aposta per una reforma de la sedició o per la seva derogació. Plaja no va explicitar el suport a una opció o l'altra i es va limitar a dir que el que defensa el Govern és el que ja diuen informes internacionals de l'ONU i el Consell d'Europa sobre aquest delicte. La portaveu de l'executiu català va admetre que hi havia contactes i negociacions discretes i va reclamar respecte per aquesta confidencialitat amb l'objectiu que "arribin a bon port".
Montero diu que hi haurà reforma però no quan
Aquest dijous la ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha anunciat en el marc del debat sobre els pressupostos generals de l'Estat al Congrés dels Diputats que el govern espanyol portarà una reforma de diversos delictes del Codi Penal, inclòs el de sedició, per homologar-los als estàndards europeus. Ara bé, Montero no ha anunciat cap data. Sobre la data, està clar que ERC confia que sigui abans que acabi aquest any, atenent els acords als quals es van arribar al juliol en el marc de la taula de diàleg.