“Com aconseguirà vostè que els socis d’esquerres donin suport a un pacte amb Junts? Com farà compatible eliminar l’impost a les energètiques i alhora prorrogar-lo?” És la pregunta que aquest dimarts se li ha fet a Pedro Sánchez en referència als compromisos que va adquirir aquest dimarts —ja de matinada— el govern espanyol amb Esquerra Republicana, Bildu i BNG. Aquestes tres formacions anunciaven durant aquella nit que els socialistes els havien promès que prorrogarien l’impost a les empreses energètiques i uns minuts més tard el Ministeri d’Hisenda “aclaria” que respectaria el seu pacte amb Junts de “no gravar a aquelles que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. El president socialista té intenció d’aconseguir que ambdues coses “casin” en la votació d'aquest dijous: “És perfectament coherent i compatible que les energètiques tinguin un gravamen específic i que es pugui descarbonitzar el teixit productiu de l’Estat; i això defensem en els acords amb uns i altres”.
“Benvinguts als governs de minoria parlamentària”, li ha respost el president del govern espanyol als periodistes que li feien preguntes sobre la seva estabilitat després d’una caòtica jornada al Congrés com la de la passada nit i matinada. Malgrat ser conscient de la “complexitat” d’arribar a acords amb tantes formacions polítiques a la cambra baixa de les quals depèn la seva legislatura, ha recordat en una roda de premsa des del Brasil que el seu executiu “acaba articulant majories”.
També aquest dimarts, en la roda de premsa posterior a l’habitual reunió del Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol ha assegurat que confien conciliar les diverses posicions dels socis d’investidura pel que fa al paquet fiscal. Preguntada per la caòtica comissió que es va celebrar aquest dilluns al Congrés dels Diputats, que va acabar passada la una de la matinada del dimarts, Pilar Alegría ha intentat fer pedagogia sobre la complicada aritmètica parlamentària que va deixar les urnes del 23-J del 2023. Malgrat la multitud de vetos creuats que hi ha en aquest afer, la també ministra d’Educació s’ha mostrat confiada que hi haurà un acord entre les diverses formacions per assolir un punt de convergència.
Així, Alegría ha asseverat en roda de premsa que el seu executiu “continuarà” negociant i treballant amb la resta de grups parlamentaris de la cambra baixa per assolir els vots necessaris perquè aquest dijous no només s’aprovi el dictamen (una transposició d’una directiva europea que obliga a aplicar un impost de societats mínim del 15% per a multinacionals), sinó també la resta de mesures del paquet fiscal, entre les quals es troba l’impost a la banca. Però ha insistit que no és “senzill” arribar a pactes en els quals es puguin posar d’acord el PSOE, Sumar, Junts, ERC, PNB, Bildu i Podemos. “Menys encara si es tracta d’una qüestió tan fonamental com és la política fiscal”, ha afegit la portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez.
Podemos amenaça de tombar el paquet fiscal si no hi ha impost a les energètiques
El cas és que Podemos ha amenaçat aquest dimarts de tombar tot el paquet fiscal si no rep “garanties” per part del govern espanyol que ha acordat també amb Junts per Catalunya i el PNB aplicar un impost per a les empreses energètiques. Javier Sánchez Serna, portaveu dels morats al Congrés, ha explicat en roda de premsa que aquest dilluns a la nit, ja en la matinada de dimarts, els socialistes els van oferir que també se sumessin al compromís adquirit amb Esquerra Republicana, Bildu i BNG: prorrogar un any més l’impost a aquest tipus d’empreses; malgrat que uns minuts després el Ministeri d’Hisenda va “aclarir” que mantindria sempre el seu acord amb Junts de “no gravar a les energètiques que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. Ha explicat que el seu partit va rebutjar la proposta perquè estava “buida”. Reclamen la “garantia” que “la dreta catalana i basca” acabarà votant a favor d’aquest gravamen.
Però el PSOE, a través també del seu portaveu al Congrés dels Diputats, demana “no tractar tothom d’igual manera”. “No és el mateix aquella empresa que agafa els seus beneficis i se’ls fica a la butxaca que aquell que inverteix part dels seus diners a la descarbonització o a la formació dels seus treballadors”, ha argumentat Patxi López també en roda de premsa a la cambra baixa. L’exlehendakari ha estat preguntat en aquesta compareixença davant dels mitjans sobre la possible incompatibilitat del pacte signat amb Junts i també dels compromisos adquirits amb ERC, Bildu, BNG i les aspiracions de Podemos. I ha respost que “és compatible que pugui haver-hi un import a les energètiques excepte per aquelles que utilitzin també els seus beneficis per invertir en descarbonització”.
Junts, satisfets amb el resultat de la comissió del Congrés
Les fonts de Junts per Catalunya consultades per aquest diari, però, no garanteixen de moment cap suport a cap tipus d’impost a empreses energètiques. Insisteixen que cal ser curosos amb les inversions de les empreses a Catalunya, i no posar-los bastons a les rodes. A més, confien que aquesta vegada el govern espanyol no es llanci a la piscina d’aprovar un reial decret sense haver-lo negociat abans també amb els independentistes liderats a Madrid per Míriam Nogueras. De fet, lamenten que si alguna formació volia un impost a empreses energètiques, tenia total llibertat de presentar-ho en el procés d’esmenes d’aquest paquet fiscal. “Quan algú presenta una cosa, ens la llegim; i si està ben feta i hi estem d’acord, hi votem a favor”, destaquen aquestes mateixes fonts de la capitania dels juntaires al Congrés. Aquesta formació independentista se sent satisfeta pel desenllaç de la comissió d'aquest passat dilluns.