El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest divendres que el PSOE consultarà a la seva militància si avala una amnistia a independentistes. Ho pretén diluir, però, en una pregunta que englobi tots els acords dels socialistes amb les formacions necessàries per tirar endavant la seva investidura: Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Bildu, PNB i BNG, a banda de Sumar, i la possibilitat d'incloure-hi, potser també, Coalición Canaria. Així ho ha informat en una roda de premsa des de Brussel·les, en la qual ha mantingut aplanat el camí a l'exoneració d'independentistes i ha volgut deixar en mans de Sumar la permanència o no de Podemos al Consell de Ministres.

Preguntat per l'amnistia, Pedro Sánchez ha insistit que "el PSOE parlarà" sobre aquesta qüestió i que serà transparent quan arribi a un acord amb l'independentisme. Ha reivindicat els beneficis d'haver aconseguit un clima de "convivència" a Catalunya, i ha promès ser "coherent" amb la política que els socialistes han implementat al país en els darrers anys. "Avui Catalunya no té res a veure amb la que vam heretar l'any 2018", ha insistit. Ara bé, ha remarcat que a hores d'ara cal "discreció", perquè toca "teixir acords amb qui no participarà del govern però sí en l'estabilitat parlamentària".

Per altra banda, Pedro Sánchez ha passat a Yolanda Díaz la patata calenta de Podemos. Els morats reivindiquen que volen mantenir-se al Consell de Ministres, i fins i tot exigeixen que Irene Montero es mantingui com a màxima responsable del departament d'Igualtat. "No soc jo qui ha de respondre", ha manifestat Sánchez quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió, traspassant la responsabilitat de gestionar les batalles internes d'aquell espai a Sumar.

 

Aquest dissabte, a Ferraz, se celebrarà un Comitè Federal del PSOE que tractarà el tema més recent del partit en relació amb les negociacions per tirar endavant la investidura: el pacte de reedició de coalició amb Sumar. Cal que la cúpula socialista plantegi com preguntarà a les seves bases la llum verda per a la nova aliança amb Yolanda Díaz. "Allà, en aquella intervenció, donaré la meva opinió sobre els aspectes que estan involucrats i que afecten el procés d'investidura", ha assegurat el president espanyol.

El camí a l'amnistia

Des de principis de mes, el president del govern espanyol aplana el camí a una llei d'amnistia. Quan el rei Felip VI li va encarregar el deure de presentar-se a la investidura, el líder socialista va sortir a reivindicar "l'encert" que va suposar indultar els presos polítics, tot i que va rebutjar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. “Els catalans volen retrobament”, justificava llavors. Però ja va començar a llançar un missatge perquè la ciutadania espanyola comprengui, en cas que acabi arribant, l'amnistia a independentistes. "És l'hora de la política, del compromís amb el país i la generositat", va reivindicar també, a més de prometre governar el país tenint en compte "la pluralitat del parlament" i la "diversitat de la nació".