El decret de mesures extraordinàries per combatre la sequera no acabarà enterrat. Així ho ha confirmat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha anunciat que el decret passarà per la diputació permanent del Congrés dels Diputats. És a dir, que la convocatòria d’eleccions generals anticipades no afectarà aquesta qüestió i els serveis mínims de la cambra baixa podran aprovar les mesures corresponents. Ho ha fet en una reunió amb els diputats i senadors socialistes d’aquesta legislatura que tot just arriba a les seves acaballes.

Durant el seu discurs, Sánchez ha tret pit de la feina que ha fet el seu grup parlamentari durant aquests darrers tres anys, i ha assenyalat que el grup socialista ha tirat endavant 213 lleis. “En seran 214 quan tirem endavant el decret llei per les mesures de la sequera”, ha asseverat entre aplaudiments de diputats i senadors. Durant el seu discurs, ha reiterat que ha estat una legislatura profundament complicada, a causa de la pandèmia del coronavirus, la guerra d’Ucraïna i l’erupció del volcà de l’illa canària de La Palma.

“La terrible pandèmia va provocar el confinament de milions de persones”, ha recordat el president del govern espanyol, a més d’assenyalar que la invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha provocat una crisi energètica sense precedents i ha estat el principal culpable de la inflació econòmica.

Les mesures contra la sequera: ajudes directes, infraestructures i seguretat laboral

El decret que ha de ratificar el Congrés dels Diputats és el que va aprovar a principis de mes el govern espanyol, en plena precampanya electoral i enmig d’una greu crisi per culpa de la sequera que es viu en diversos territoris de l’estat espanyol; més enllà de Catalunya. El decret té en compte les ajudes directes, un pla d’infraestructures i la protecció dels treballadors.

Les mesures impliquen ajudar de forma directa els agricultors i per tirar endavant obres d’emergència hidràuliques. Per exemple, es preveu que es puguin ajornar quotes de la Seguretat Social als agricultors, reduccions fiscals i rebaixes a les tarifes de l’aigua. També es pretén garantir l'abastament d’aigua a les ciutats, a més de la seva disponibilitat pels agricultors. A banda, també es va decidir prohibir treballar en jornades laborals a l’aire lliure “quan hi hagi alerta taronja o vermella” per calor per part de l’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET).

Compareixença posterior al 28-M

La compareixença de Sánchez s’ha produït per valorar, davant de tots els seus diputats i senadors, la desfeta electoral de l’esquerra espanyola en les eleccions del 28-M. Sánchez també ha dibuixat les línies mestres de la campanya contra el PP i Vox en els comicis del 23-J: comparar-los amb Donald Trump, evidenciar els seus lligams amb el franquisme i alimentar el discurs de la por per l'arribada de l’extrema dreta.