Ara fa dues setmanes, el vicepresident Pere Aragonès reclamava a Pedro Sánchez celebrar la segona reunió de la taula de diàleg abans del 15 de juliol. La demanda va quedar allà, sense resposta de La Moncloa. Avui Aragonès hi ha insistit, en un article conjunt amb Oriol Junqueras a La Vanguardia, on han urgit el president espanyola a fixar data i ordre del dia de la taula de negociació. I tampoc no hi ha hagut cap nova resposta. La pilota continua a la teulada del govern espanyol, que ara per ara afronta amb desgana la represa del compromís d’investidura. Ja fa quatre mesos de la primera i única reunió que han mantingut els dos governs. 

Des de La Moncloa, fa dies que concreten una mica més l’horitzó, que no obstant això continua sent difús. Inicialment era durant el mes de juliol i ara se situa ja en la segona quinzena de juliol. “Abans de les eleccions basques i gallegues és gairebé impossible”, asseguren membres de l’executiu. Els republicans admeten que la doble convocatòria electoral del 12 de juliol ho fa molt difícil, i també treballen amb l’horitzó de la segona quinzena de juliol. “La taula és incòmoda pel PSOE en plenes eleccions”, justifiquen els republicans, que continuaran “tibant” perquè compleixin amb la seva paraula. De moment, però, no s’ha mogut res. Des de La Moncloa ni tan sols han despenjat el telèfon per a concretar res. La taula continua congelada com a mínim fins al 12-J, sense tancar la porta a postergar-la encara més.

carmen calvo pere aragonès reunio mesa dialeg moncloa - efe

Foto: Els vicepresidents Carmen Calvo i Pere Aragonès conversen als jardins de La Moncloa abans de la primera i única reunió de la taula de diàleg (EFE)

El mateix Pedro Sánchez va obrir la porta ahir a deixar passar les eleccions catalanes, que ni tan sols tenen data a l'espera del que decideixi el president Torra, per tornar a asseure’s. “Volem que sigui aquest juliol, però veig un context difícil a Catalunya, ja que s'està generant una situació clarament preelectoral”, assegurava el president del govern espanyol en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge, defugint el seu propi compromís. Aquest dilluns el ministre de Consum, Alberto Garzón, insistia en la mateixa idea, escudant-se en el clima preelectoral per postergar el diàleg amb Catalunya: “Les experiències ens diuen que ens dediquem a competir, a exagerar discursos, a polaritzar, i són ingredients que no ajuden”. No han dubtat a l’hora d’escudar-se en les diferències entre ERC i JxCat.

Des del govern espanyol van prometre reprendre el diàleg un cop superada la crisi sanitària. Fa una setmana que va decaure l’estat d’alarma i fa una setmana que només surten evasives des de La Moncloa. Ho afronten a desgana. En canvi, no van tenir cap problema per reunir, a hores de l’inici de la campanya electoral, la comissió de transferències entre l’Estat i el País Basc, que va acordar traspassar tres noves competències. Allà podria reforçar la seva aliança amb el PNB, tant a Vitòria com a Madrid. Però el diàleg amb Catalunya continua sent un element incòmode a l’equació, que pot jugar en contra dels seus interessos.

Ciutadans treballa per desactivar-la

Pot jugar en contra de la mateixa aliança entre el govern espanyol i Ciutadans, forjada durant l’estat d’alarma pel coronavirus. La formació d’Inés Arrimadas ja ha avisat que reclamaran fer desaparéixer la taula de diàleg si Sánchez vol retenir el suport dels seus deu escons per a projectes tan importants com els pressupostos de l’Estat. Ja ho van posar com a condició durant les negociacions per les pròrrogues de l’estat d’alarma, i de moment el fòrum bilateral ni s’ha reunit. “El govern espanyol ens posarà molt difícil continuar treballant per un acord transversal si continua pensant que els privilegis han de ser la tònica i continua negociant”, insistia avui Melisa Rodríguez, portaveu estatal de Cs.