Pedro Sánchez ha tingut la foto que volia: la de la unitat. El PSOE ha obert el seu 40è Congrés Federal aquest dissabte a la Fira de València. I ho ha fet amb una imatge molt potent: la dels expresidents José Luís Rodríguez Zapatero i Felipe González fent costat a l'actual secretari general socialista. El primer, no ha dubtat a tancar novament files amb Sánchez. El segon, ho ha hagut de fer, com sempre, a la seva manera, amb algun dard enverinat més o menys dissimulat. El primer amb més entusiasme. El segon amb menys. Però allà ha quedat la fotografia. Els dos junts, un a cada costat de Sánchez. Els dos rebuts amb una llarga ovació dels 1.000 delegats i 4.000 convidats del conclave socialista.
Primer ha intervingut José Luis Rodríguez Zapatero, l'expresident socialista que ha acompanyat el president Sánchez en els moments més delicats, com en la concessió dels indults. Fins i tot ha plantejat posicionaments més atrevits i valents, com en la situació del president Carles Puigdemont. Des de l'auditori de València, l'exdirigent socialista ha reivindicat que aquest serà "el congrés de la unitat, el futur, la socialdemocràcia i la decència". Zapatero ha volgut reconéixer la "ingent i transformadora" que va dur a terme el govern de Felipe González i ha dit que ara cal "posar l'espatlla" amb Pedro Sánchez. "És un govern que ha enfrontat la crisi més difícil amb la millor sensibilitat i el millor compromís social", ha defensat Zapatero, que ha assegurat que aquest conclave servirà per a "guanyar els pròxims cicles electorals". Ha dedicat una part important del seu discurs a parlar de la revolució feminista, i ha desitjat que "s'obri de forma definitiva la porta" a l'abolició de la prostitució.
Tot seguit, ha estat el torn de Felipe Gonzlez, molt més crític amb les decisions del govern de coalició o sobre Catalunya. També li ha fet costat, però, com sempre, a la seva manera. L'expresident espanyol ha tirat d'ironia: "Jo em sento molt orgullós se ser dels pocs que queden del règim del 78. A molta honra. Haurien de donar un premi a l'inventor de la frase. Quan parlen de règim del 78, defineixen perfectament el que va passar: un règim va acabar i un altre va començar". Ha lligat això per fer costat a Sánchez en el seu reclam al PP perquè desbloquegi el CGPJ: "El que em fa mal no és que els qui estan en contra de la Constitució no la respectin, sinó que els qui diuen defensar-la no compleixin els mandats constitucionals. Això no ha passat mai amb el PSOE". També ha fet costat a l'actual direcció socialista en el concepte d'Espanya "multinivell" amb un repartiment competencial, davant les crítiques de la dreta. Els ha recordat que no és un "invent" de Pedro Sánchez, sinó alemany. La frase final ha estat la més clara, dirigint-se a Sánchez: "La meva lleialtat és amb un projecte que vaig encapçalar i que ara encapçales tu".
Malgrat tot, González no s'ha estalviat alguns dards enverinats, com ara quan ha reivindicat la figura de Carmen Alborch que representa "el feminisme que de veritat ha fet avançar la igualtat". També, sense dir noms, ha dit que "repugna els tirans, de qualsevol signe, es disfressin amb la bandera amb què es disfressin". Finalment també ha reivindicat que "no diu tot el que pensa", però que sí que "diu el que pensa" i "pensa el que diu". En aquest sentit, en termes abstractes, ha reclamat a Sánchez que "estimuli" la crítica. Durant el seu llarg speech, s'ha centrat més a parlar del seu llibre (el seu govern) que de cap altra cosa.
Els barons també tanquen files
És un congrés a la búlgara, sense dissensos. Fins i tot els més crítics han tancat files amb l'actual direcció de Ferraz. És el cas de l'extremeny Guillermo Fernández Vara, o de l'expresidenta andalusa Susana Díaz, avui apartada al Senat, que ha assegurat en declaracions als mitjans que "si era útil que jo vingués, jo estic aquí". En uns termes similars s'ha pronunciat el purgat José Luis Ábalos, exministre de Transports i exsecretari d'organització del PSOE, responsable justament de la pacificació interna. El socialista valencià ha assegurat que s'ha acostat a donar "suport" a l'actual projecte. Tot per la "unitat" en el congrés més pacífic del PSOE en anys.