Pedro Sánchez emprèn de nou el camí que porta al Tribunal Constitucional. En la seva reunió d’aquest dimarts, el Consell de Ministres ha acordat la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra un article de la llei de mesures fiscals i financeres del 2020, aprovada amb els pressupostos de la Generalitat. És el que estableix el mínim del contribuent per a l’impost sobre la renda. La portaveu, María Jesús Montero, ha justificat que en aquest aspecte no ha estat possible arribar a un acord amb el govern català, a diferència d’altres. Feia mesos que La Moncloa no impugnava cap norma catalana. El recurs contra la llei del Parlament que regula els lloguers va ser interposat pel Partit Popular.

L’article impugnat pel govern espanyol en aquesta ocasió, el 88, estableix que, en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), “el mínim del contribuent és, amb caràcter general, de 5.500 euros anuals”. De la mateixa manera, regula que “si la suma de les bases liquidables general i de l’estalvi del contribuent és igual o inferior a 12.450 euros, el mínim del contribuent és de 6.105 euros anuals”. Aquest últim aspecte és el més polèmic i el que ha motivat el recurs d'inconstitucionalitat de l'executiu de Pedro Sánchez.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero ha explicat que “hi havia un total de set articles que es podien declarar inconstitucionals” però que, en el marc de la comissió bilateral entre Estat i Generalitat, es va arribar a acords sobre sis d’aquests articles, que han estat “corregits” per l'executiu català. En canvi, no hi ha hagut entesa sobre l’article 88. “Després de les converses amb la Generalitat, el govern (espanyol) creu que excedeix les competències autonòmiques”, ha justificat en aquest sentit.

La també ministra d’Hisenda ha argumentat que les comunitats autònomes tenen marge per elevar aquest mínim en alguns supòsits, en base a la legislació estatal, com ara l'edat o la descendència, però que no pot crear categories noves, com ho és la suma de la base general i l’estalvi. Ha explicat que en la comissió bilateral van assenyalar que “podien optar per altres camins”, com les deduccions autonòmiques. “El problema no està en elevar el mínim persona, sinó en crear una nova categoria”, ha conclòs Montero al respecte.