De l’habitatge a la crisi climàtica. Aquest és el viratge que es preveu que tingui la temàtica dels anuncis de Pedro Sánchez en les pròximes hores. El president del govern espanyol ha convocat per a aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari per “abordar un conjunt de mesures” per “afrontar” les conseqüències de la sequera a l’estat espanyol, segons ha informat La Moncloa a través d’un comunicat. De fet, fonts del govern espanyol han explicat que no es preveu fer cap anunci important més relacionat amb habitatge durant el que queda de campanya electoral, però que Sánchez farà més anuncis d'aquí al 28-M.

Ja han aparegut les primeres crítiques a aquest Consell de Ministres, no per les seves intencions, sinó pel seu retard. El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha titllat “d’electoralista” aquesta reunió extraordinària de Sánchez amb els seus ministres. “Fa quatre anys i mig que parlem d’això, benvingut que reaccionin a un greu problema que tenen els ramaders i agricultors, però no han fet pantans”, ha denunciat escassos minuts després que La Moncloa fes aquest anunci. De la mateixa manera, ha criticat la coincidència que aquesta reunió es produeixi a les portes de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M. 

Cal tenir en compte que, a banda de Catalunya, la sequera afecta tot l’estat espanyol. La falta de pluja a tot el territori fa que la reserva d’aigua en els embassaments minvi. Per exemple, el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha informat que aquesta setmana han perdut 406 hectòmetres cúbics, la qual cosa representa el 0,7%. El departament liderat per la ministra Teresa Ribera també assenyala que a hores d’ara els embassaments guarden 27.417 hectòmetres cúbics, de manera que només estan al 48,9% de la seva capacitat total.

És a dir, que amb aquestes dades, el 2023 és el cinquè any amb menys aigua emmagatzemada als embassaments des que hi ha registres. A la setmana 19 de 1994 els embassaments estaven pràcticament com en aquest moment, al 48,39% de la seva capacitat. Un any abans, el 1993, al 44,58%; i fins i tot, el 1992 es situaven en el 46,48% de la seva capacitat total. Van ser aquests quatre anys, del 1992 al 1995, els anys amb menys aigua reservada des que hi ha registres.

Xoc entre La Moncloa i la Generalitat per la sequera

La sequera també ha estat motiu d’enfrontament entre La Moncloa i la Generalitat en els darrers dies. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va acusar aquest dimarts a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de “riure’s” de la pagesia catalana. Tot plegat, per una resposta a la consellera Teresa Jordà en la qual assegurava que el cabal ecològic de l’Ebre està “evidentment garantit”.

Davant les medalles de “planificació” que es va posar Ribera, Plaja va acusar el govern espanyol “d’improvisació” i va criticar que hagi “tancat l’aixeta d’un dia per l’altre”. "Això és previsió i planificació? És improvisació amb unes gravíssimes conseqüències que paga el sector agrari", va subratllar la portaveu de l’executiu de Pere Aragonès, a més de lamentar que l'executiu de Pedro Sánchez hagi estat mesos "sense fer res" amb "aigua per tothom".