La ministra de Política Territorial i portaveu del govern en funcions, Isabel Rodríguez, ha anunciat aquest dissabte que el pròxim dilluns el Consell de Ministres aprovarà la declaració de 'zona afectada greument per emergències' pels municipis colpejats per la gota freda, la DANA, que aquest setembre va deixar 8 morts i greus destrosses en municipis d'arreu de l'estat espanyol. La mesura permetrà reduir fins a un terç el termini de tramitació de les ajudes a entitats locals per catàstrofes naturals. La DANA del 3 i 4 de setembre va deixar un balanç de vuit persones mortes i nombrosos danys materials a Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la-Manxa, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Comunitat de Madrid i Múrcia. A Catalunya, els estralls es van concentrar al Montsià i a les localitats d'Alcanar, Ulldecona i Santa Bàrbara.

"Si l'any 2015 passaven 461 dies fins a la publicació de la convocatòria, en l'actualitat s'ha reduït el període de tramitació a 148 dies, tot i que s'ha hagut d'afrontar en aquest període la gestió de la pandèmia i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna", ha afirmat Rodríguez, que ha parlat d'una major "agilitat i efectivitat" del govern espanyol. "Així es pot donar llum verda més ràpidament a una ajuda demandada per part de les comunitats autònomes i els ajuntaments", ha recalcat la ministra de Política Territorial des del 13è ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). En paral·lel, Rodríguez ha subratllat que l'executiu de Sánchez ha "multiplicat" la dotació de fons públics per la col·laboració amb les CCAA i els consistoris. "La política municipal no només contribueix al benestar del nostre país, també ens aporta respostes als grans reptes globals del futur", ha conclòs la titular de Política Territorial.

Les conseqüències de la DANA: 5 morts a Espanya i grans destrosses a Catalunya

La gota freda va arribar els dies 3 i 4 de setembre a terres catalanes i espanyoles i va descarregar amb força, deixant importants registres a diversos municipis. Les principals afectacions de l'estat espanyol es van veure a Toledo i al sud de la Comunitat de Madrid. En total, 5 persones van perdre la vida i les destrosses van ser molt greus, amb conseqüències econòmiques destacables en molts municipis. En aquest sentit, la mesura que pretén aprovar el govern espanyol aquest dilluns ajudaria els municipis afectats a recuperar-se econòmicament amb més facilitat. Les trombes d'aigua, que en alguns punts van superar els 150 litres per metre quadrat, van deixar esllavissades, carreteres tallades i afectacions a immobles i habitatges a terres catalanes. Les principals zones afectades van ser el Montsià i les Terres de l'Ebre.