Aquest dijous, el Parlament va aprovar una proposició no de llei que reprovava el rei Felip VI pel seu discurs el 3 d'octubre i també instava a l'abolició de la monarquia. Es va aprovar amb els vots d'En Comú Podem, ERC i JxCat i l'abstenció de la CUP.
La resolució no va agradar a la Moncloa i el mateix Pedro Sánchez va publicar un tuit (seguit d'una nota de premsa) on criticava la declaració per "inadmissible" i per ser una "extravagància jurídica" i anunciava mesures legals, sense concretar-les.
Aquest divendres, n'ha parlat amb els periodistes i ha reconegut que encara ho estan estudiant, ja que, en tractar-se d'una declaració política sense efectes legislatius, estan valorant si poden recórrer-la, per exemple, davant del Tribunal Constitucional. De moment, doncs, no s'ha pres cap iniciativa.
"La crisi catalana és un debat circular"
D'altra banda, el president del govern espanyol considera que la crisi política catalana és "un debat circular" on actualment existeixen "dos blocs" i es planteja com a objectiu "superar" aquesta dinàmica. En una conversa informal amb periodistes durant la recepció al Palau Reial, ha valorat que la situació està "una mica més tranquil·la" que fa un any, quan s'acabava de celebrar l'1-O i pocs dies abans de la declaració d'independència. Sobre la reprovació del Rei aprovada al Parlament, confirma que encara no s'ha pres cap mesura i que l'estan estudiant perquè és "declarativa". L'endemà de presentar l'acord de pressupostos amb Podemos, Sánchez s'ha mostrat confiat que les forces independentistes s'hi sumin però demana "paciència" per a una negociació que espera que no sigui fàcil.
Més de 1.500 convidats han participat en la recepció que tradicionalment ofereixen els Reis al Palau Reial de Madrid coincidint amb el 12-O. El president espanyol ha mantingut una conversa informal amb periodistes i s'ha referit al pacte assolit dijous amb Podemos per impulsar els pressupostos del 2019. Les dues forces, però, no tenen suficient majoria i el suport dels independentistes és imprescindible per a Sánchez. Per això, s'ha mostrat confiat que finalment donaran suport a uns comptes que, segons defensava dijous la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, suposen 2.200 milions d'euros més per a Catalunya.
ERC i PDeCAT, però, insisteixen que no donaran suport a l'executiu de Sánchez si no hi ha moviments en el dret a l'autodeterminació o els presos. El president espanyol ha reconegut que encara no han començat formalment les negociacions i demana "paciència". Dilluns vinent, el Consell de Ministres es torna a reunir de manera extraordinària per aprovar el marc macroeconòmic que enviaran el mateix dia a Brussel·les. Després haurà de portar els pressupostos a la Cambra i s'iniciarà la tramitació d'aquesta llei. Està previst que això sigui al novembre. Sánchez ha apuntat que no començarà a negociar amb els independentistes fins que els pressupostos arribin al tràmit de la cambra baixa.
Sobre les peticions que fan els partits independentistes al govern espanyol perquè insti la fiscalia a rebaixar les acusacions o a aixecar la mesura cautelar de presó preventiva, Sánchez s'ha escudat en la separació de poders. "Ells saben que una cosa és el poder judicial i l'altre el poder executiu", ha manifestat.
Rivera i Casado, a la "deriva"
El president també ha parlat de la relació amb els líders del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans, Albert Rivera. Ha reconegut que la relació "és millorable" i ha afirmat que tots dos estan "en una deriva". Fa setmanes que els dos líders demanen a Sánchez que convoqui eleccions i que bloquegen totes les iniciatives que porta al Congrés.
Sobre la xiulada que ha rebut durant la desfilada militar del 12 d'octubre, ha assegurat que s'ho esperava perquè també els havia passat als expresidents socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.