Primer va arribar el no d'Esquerra Republicana, que va descol·locar el govern espanyol. Des de La Moncloa confiaven a poder-ho salvar de la mà de Ciutadans, però tampoc no ha pogut ser. I, en un efecte dominó, l'executiu de Pedro Sánchez ha anat perdent socis importants per al decret que regula els 140.000 milions d'euros de fons europeus que arribaran a Espanya. De fet, si el podrà salvar aquest vespre al Congrés dels Diputats, serà gràcies a l'abstenció de l'extrema dreta de Vox. Li ho diuen a Carmen Calvo abans del ple i no s'ho creu. Tot l'independentisme sense fissures, des d'ERC i Junts fins al PDeCAT i la CUP, hi votarà en contra. És el primer trencament dels republicans després de l'aprovació dels pressupostos de l'Estat. La majoria de grups han criticat les mancances de la norma, començant per l'absència de mecanismes de control i la concentració de poder. L'ombra de la derogació ha planat sobre l'hemicicle durant tot el matí, però finalment serà convalidat.

El debat s'ha produït aquest dijous al matí al Congrés dels Diputats i ha servit per a evidenciar la manca de suport del govern de Sánchez i Iglesias. Un a un, els principals grups han anat anunciant el seu vot en contra: primer el PP, però després ERC, Ciutadans, Junts, el PDeCAT, la CUP, el BNG. Només l'abstenció per sorpresa dels 52 diputats de Vox ha permès respirar alleujada Carmen Calvo, encarregada de defensar el decret davant la cambra baixa. Només així sortiran els números, malgrat que alguns diputats ultres ja havien votat telemàticament el contra. L'han acabat permetent perquè és "decisiu" per impulsar la recuperació. Els partits bascos s'han mantingut al marge: tant el PNB com EH Bildu hi votaran a favor.

Després de debatre el decret, Carmen Calvo ha sortit al pati a carregar contra els qui han anunciat el vot en contra, especialment el PP, i agraint "molt especialment" els grups que "han ajudat el seu país". No ha citat explícitament Vox, ni tampoc ha respost a les preguntes sobre si hi ha hagut cap mena de negociació amb la formació de Santiago Abascal. És un fet que, a mig matí, el govern espanyol no disposava dels vots necessaris i que l'extrema dreta també es decantava inicialment pel no. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha negat cap negociació.

Inconcret i amb mancances

ERC va ser el primer a anunciar, ahir, el seu vot negatiu. Per què hi vota en contra? Per una banda, lamenten que el pla de recuperació del govern espanyol "no especifica la destinació dels fons, ni té presents les petites i mitjanes empreses i altres espai de l'economia productiva". Alerten que això pot facilitar que se n'acabin aprofitant "les grans empreses de l'Ibex". Per altra banda, els republicans critiquen que el decret és "poc transparent" perquè no concreta els mecanismes que han de garantir una "distribució autènticament territorial". Gabriel Rufián va anar fort: "El seu autor real és la CEOE".

La portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, també hi ha carregat durant el ple d'avui. La candidata a la Generalitat ha carregat contra el que considera una distribució dels fons "opaca i no competitiva" que beneficiarà les grans empreses de l'Ibex 35.  "Vostès continuaran beneficiant els seus amics de sempre", ha criticat Borràs. Ha lamentat que es tracta d'un "pla centralitzat" que es pot convertir "en un festival del favoritisme". Mireia Vehí, de la CUP, ha acusat La Moncloa de premiar "l'oligarquia econòmica i política" regalant els fons a "Agbar, Repsol o Iberdrola"

Agilització de tràmits

El decret assenta les bases per a l'execució del pla de recuperació a través dels PERTE (projectes estratègics per a la recuperació), una fórmula de col·laboració publicoprivada que permetrà absorbir els 140.000 milions d'euros que arribaran de la Unió Europea durant els pròxims anys. Centrat en dos grans eixos --la transició digital i verda--, la norma permet la posada en marxa "d'inversions, transformacions i reformes estructurals" agilitzant la burocràcia habitual. Es tramitarà com a projecte de llei perquè els grups hi puguin presentar esmenes.