El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut aquest dijous el secretisme al voltant de la “reunió de treball” que s’ha de celebrar aquest dissabte entre el PSOE i Junts per Catalunya. Ha assegurat que no està “en condicions” de confirmar la ubicació d’aquesta trobada, però ha fet una defensa de la figura del verificador internacional, en tant que pot mediar davant “l’extraordinària desconfiança” que hi ha entre els socialistes i el partit de Carles Puigdemont. “És bo que si dos no s’entenen, hi hagi un tercer que ens acompanyi i verifiqui que els acords es posen en marxa”, ha manifestat, a banda de prometre que en algun moment es coneixerà “la persona” verificadora que “ajudarà tant amb Junts com amb ERC”.

En una entrevista a TVE, Pedro Sánchez ha reconegut que l’amnistia “no era el següent pas que volia fer” en la seva estratègia de desinflamació del conflicte polític amb Catalunya. Però ha defensat que es tracta d’una mesura “coherent” amb la seva idea de “normalització”. "En política cal diferenciar entre les polítiques ideals i les possibles", ha dit; i ha encabit l'amnistia en aquest darrer sac, en referència a la seva dependència amb l'independentisme en l'aritmètica parlamentària del Congrés i el seu canvi de posicionament sobre la constitucionalitat d'una llei que repari la persecució judicial. Ha fet també una comparació entre aquesta llei i les que han permès el matrimoni gai o el divorci. Tal com va fer el passat diumenge, ha afirmat que aquells que ara critiquen la mesura, se'n beneficiaran en un futur.

Sánchez admet que hi ha lawfare, però ho atribueix al PP

De la mateixa manera, ha assegurat que hi ha lawfare a Espanya, però ho ha atribuït al PP i al seu ús de la policia patriòtica. El líder del PSOE ha recordat que durant el pas de Mariano Rajoy per la Moncloa "es van instrumentalitzar institucions al nostre país com la policia per perseguir personatges polítics i ocultar proves que perjudicaven el PP". També ha assenyalat el principal partit de l'oposició per fer oposició contra el govern espanyol a través de les institucions europees, després que la setmana passada portés al Parlament Europeu un debat sobre l'amnistia.

 

La condonació del deute, en "benefici" de tots els ciutadans

El president del govern espanyol també ha estat preguntat sobre la condonació de part del deute econòmic a diverses comunitats autònomes, també després que el PP organitzés el passat dimarts l'enèsim aquelarre al Senat contra els pactes del PSOE amb l'independentisme per mantenir Sánchez a la Moncloa. El cap de l'executiu espanyol ha argumentat que es tracta d'una "extraordinària notícia" que l'Estat assumeixi part d'aquest deute si es té en compte que les comunitats tenen competències en Sanitat i Educació. "Això donarà espai" perquè aquests territoris inverteixin en "polítiques socials", ha asseverat. 

Sánchez, rígid amb Israel

Pedro Sánchez també ha posat de manifest que no ha variat la seva postura sobre el conflicte entre Israel i Hamàs. Tot i mantenir la seva condemna als actes de l'organització islamista, ha reiterat que té "dubtes" sobre si l'exèrcit de Benjamin Netanyahu compleix el dret internacional. "Els països amics també hem de dir les coses de veritat", ha asseverat. A més, ha posat el focus en què és a Occident on hi ha més reticència a reconèixer l'estat palestí, però que la solució dels dos estats que coexisteixen pacíficament és la millor per garantir la pau al Pròxim Orient. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!