La mà està estesa”, ha dit Pedro Sánchez aquest dissabte des de la seu de Ferraz. Ha estat la invitació del president del govern espanyol als crítics del PSOE i els presidents autonòmics del PP a dissenyar un nou sistema “federal” a Espanya que estengui el finançament català pactat entre PSC i ERC a la resta de comunitats autònomes; un nou ‘cafè per a tothom’ que el líder socialista ha comparat amb Alemanya i el Canadà. És el que ha defensat el cap de l’executiu espanyol en el seu discurs d’obertura del comitè federal que se celebra aquest dissabte a la caserna general dels socialistes, a Madrid.

 

Estem disposats a fer noves transferències competencials, reconèixer singularitats i que totes les comunitats autònomes que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens; això és un estat federal i és el que ja fan a Alemanya i el Canadà”, ha manifestat Pedro Sánchez durant la seva intervenció. Així, ha animat el seu partit i també els presidents autonòmics del PP a “dissenyar bé aquesta nova etapa autonòmica” per “crear un sistema de finançament més just”, amb “corresponsabilitat entre governs autonòmics”. Per a Pedro Sánchez, el debat "no ha de ser entre territoris, sinó entre models", en referència al PP. Cal tenir en compte que aquest divendres Alberto Núñez Feijóo va prohibir als seus presidents autonòmics negociar bilateralment el finançament amb Sánchez. 

El debat sobre el finançament, al capdavall, s'ha situat sobre la taula a causa de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. De fet, Pedro Sánchez ha començat el seu discurs felicitant el líder dels socialistes catalans per haver aconseguit que el PSC hagi tornat a entrar a Palau. Ha lamentat les "oportunitats perdudes" per a Catalunya i Espanya dels darrers anys i ha celebrat que ara "s'hagi reconstruït la convivència". "Ara hi ha un president que treballa per la unió entre catalans i pobles d'Espanya", ha afegit. 

Sánchez es presenta a la reelecció com a líder del PSOE

Durant la seva intervenció, Pedro Sánchez ha confirmat que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE. Ho farà en el 41è congrés federal que el partit celebrarà a finals de novembre a Sevilla. De fet, el comitè federal d'aquest dissabte ha servit per fixar aquell conclave socialista en el calendari, així com aplanar el camí a una renovació del partit i dels lideratges territorials. 

Illa: "La solidaritat no es posa en dubte"

Durant la seva intervenció en aquest comitè federal, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que la solidaritat financera "no s'ha posat, no es posa ni es posarà en dubte" per part del PSC. El líder dels socialistes catalans ha assegurat que el seu projecte passa per un "autogovern fort" en el qual s'inscriu l'acord de finançament però també una "implicació" en la millora d'Espanya en una Europa d'horitzó federal. "Catalunya no només no marxa, sinó que torna", ha declarat. Ha explicitat també el seu suport a mesures com la llei d'amnistia i ha dit que dona suport "sense fissures" a Sánchez de cara al congrés de novembre.

Sánchez i Illa no convencen els crítics

Sigui com sigui, la defensa per part del president espanyol d'un nou model "federal" de finançament per a totes les comunitats autònomes no ha acabat de convèncer els crítics. L'aragonès Javier Lambán, a la sortida del comitè federal, ha denunciat la "inconstitucionalitat" del model pactat entre PSC i Esquerra Republicana. Preguntat pels periodistes sobre què opina de la possibilitat d'estendre aquest model a la resta d'autonomies, ha dit que seria una mala decisió. Ha opinat que a comunitats com Madrid sí que li podria interessar, però que això deterioraria l'economia de la resta d'autonomies. 

Lambán ha assegurat que, per tal de no perdre's ni una sola paraula, ha llegit el pacte PSC-ERC "en català i castellà". I ha conclòs que els socialistes han signat un "trencament a la solidaritat i la cohesió" que "està als antípodes de la federalització", una paraula clau en aquest comitè federal del PSOE. 

Qui més ha disparat contra Pedro Sánchez ha estat, com no podia ser d'altra manera, Emiliano García-Page. El president de Castella-la Manxa ha incendiat el comitè federal en la seva arribada al comitè federal, ha tret el llançaflames i ha reconegut estar “enormement preocupat” pel finançament singular pactat entre PSC i ERC per investir Salvador Illa. “Quan es comparen estímuls fiscals per valor de deu milions d’euros a Burgos” amb el finançament català “s’està produint una grollera manipulació de la realitat”, ha assenyalat. “No hi ha burros que s’empassin el conte”, ha manifestat el baró socialista en referència a la negativa de la Moncloa d’haver pactat amb els republicans un concert econòmic. Per al castellanomanxec, el pacte entre ERC i PSC “és més egoista que socialista”.

Page, fins i tot, ha reclamat que se li entregui el document sobre finançament singular “signat” pel PSOE i els “reaccionaris” d’Esquerra Republicana. Ha rebutjat les explicacions fetes en els darrers dies pels líders del PSOE i de l’alta jerarquia del govern espanyol, perquè és capaç d’identificar un "cupó cap a la independència". A parer seu, “els valors més essencials de l’esquerra i la socialdemocràcia” estan en risc. I ha lamentat també que aquest comitè federal se celebri gairebé un any després que se’n celebrés un altre en el qual la delegació castellanomanxega també arribava amb “gran preocupació”: quan Pedro Sánchez va anunciar la intenció de pactar la llei d’amnistia amb l’independentisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!