El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, continua amb la gira africana que va començar dimarts i que l’ha portat fins al Senegal, després de passar  per Mauritània i Gàmbia amb l’objectiu de buscar la cooperació d’aquests països per combatre la migració irregular. Dakar és la darrera aturada de la gira, on el cap de l’executiu es reunirà amb el president senegalès, Bassirou Diomaye Faye aquest dijous. El primer acte de l’agenda, però, va tenir lloc a la seu de l’Institut Cervantes, on Sánchez va parlar per primer cop dels migrants que arriben a Espanya de manera irregular i va defensar la seva expulsió. Ho va fer, va dir, per enviar un missatge a les màfies que trafiquen amb immigrants. “És imprescindible el retorn dels que han arribat a Espanya irregularment, principalment perquè aquest retorn trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i els qui es posen a les seves mans”, va reblar.

La seguretat, prioritària

La legislació europea i espanyola obliga a aquesta expulsió dels migrants irregulars, admet Sánchez, i tot i que existeixen acords de devolució amb els tres països als quals el president ha visitat durant la gira africana, reconeix que existeixen dificultats per la seva aplicació i veu marge de millora. Sánchez ha deixat clar que “la seguretat és una prioritat màxima”, i en particular en l’àmbit de la migració. "Vivim un context complex, tots en som conscients, marcat per la pressió creixent dels fluxos de sortida a la ruta atlàntica", ha afirmat el president, que ha insistit en la continuïtat i el reforç de les relacions bilaterals, alhora que ha lamentat que "desgraciadament les xarxes criminals que trafiquen amb éssers humans no deixen de créixer", i amb elles "s'estenen altres delictes com tràfics il·lícits de tota mena i també el terrorisme".

El president espanyol ha afegit que "aquestes organitzacions no només juguen amb les vides dels vostres compatriotes, fallint el futur de molts joves que són enganyats i les esperances de les famílies que hi confien, sinó que també s'associen i s'estenen altres delictes com tràfics il·lícits de tota mena". Així, ha esmentat "el terrorisme" com una "amenaça que cal combatre" i "que afecta l'estabilitat i la seguretat de les nostres societats".

Insisteix amb la migració circular

Tot i que per primer cop es fa referir a la immigració irregular després de la seva defensa de la migració "ordenada i regular" que va marcar els seus discursos a Mauritània i Gàmbia, Sánchez ha tornat a subratllar que la migració regular “obre camins per a la prosperitat i per al desenvolupament econòmic i cultural”. "És bona tant pel país d'origen com pel país d'acollida", ha indicat. I en especial, el president de l'executiu ha insistit en els beneficis de la migració circular que cal fomentar amb acords de col·laboració amb els països d'origen, perquè és la migració que permet arribar legalment i durant un període de temps concret als estrangers, tot i que després han de tornar als seus països. Aquest tipus d'immigració requereix un esforç compartit, segons ha dit, Sánchez, entre empreses i administracions públiques, posant com a exemple el govern espanyol i el canari, que serveix per generar oportunitats laborals. Aquesta defensa a ultrança de la migració regular ha suscitat les crítiques i contundents respostes del PP i Vox, i el corresponent intercanvi de retrets amb l'executiu. El líder popular, Albert Núñez Feijóo va advertir de la "irresponsabilitat" d'encoratjar un efecte crida a la "pitjor crisi de migració irregular" i ha acusat Sánchez de "promocionar Espanya com a destinació".

A Dakar, el govern espanyol ha presentat l'estratègia Alianza África Avanza, una iniciativa entre Espanya i el Senegal per fomentar les inversions al país africà i així millorar les oportunitats d'ocupació per als joves del país i que tinguin així alternatives a la migració. Sánchez, que ha viatjat amb el ministre d'economia Carlos Cuerpo, qui ha explicat que aquesta iniciativa te com a objectiu identificar i posar en marxa projectes d'inversió d'empreses espanyoles que promoguin el desenvolupament de l'Àfrica Occidental i ofereixin oportunitats de treball als seus joves, que d'aquesta manera tindrien necessitat d'emigrar a Europa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!