Pedro Sánchez ha defensat aquest dimecres la seva decisió de rescatar Air Europa, i ha assegurat que ho tornaria a fer. Però, de la mateixa manera, el president del govern espanyol ha continuat sense contestar en roda de premsa si ha tingut alguna vegada contactes amb Víctor de Aldama, l’aconseguidor de la trama Koldo que fou conseller de l’aerolínia. Aquest dimecres, el jutge que instrueix el cas ha inclòs el rescat d'Air Europa en els motius per demanar al Tribunal Suprem la imputació de José Luis Ábalos. En el seu escrit, destaca una reunió que haurien mantingut Pedro Sánchez —a qui Aldama es refereix com “l’1”— i els ministres Ábalos i Calviño per abordar el rescat de l’aerolínia. En aquell moment, Víctor de Aldama n'era conseller. I el magistrat destaca que per aquell mateix dia —16 de juliol del 2020— estava programada una reunió al vespre entre Ábalos, Aldama i el conseller delegat de l’aerolínia, Javier Hidalgo.

 

 

Sánchez ja va evitar fa una setmana respondre a Alberto Núñez Feijóo la pregunta a la sessió de control del Congrés dels Diputats sobre si s'havia reunit amb De Aldama. I aquest dimecres ha fet el mateix amb les preguntes dels periodistes. “Aquella decisió la vaig prendre amb el govern i la tornaria a prendre a dia d’avui”, ha contestat en la roda de premsa posterior a la cimera hispano-portuguesa d’aquest dimecres, celebrada a Portugal.

El líder socialista, doncs, ha defensat les raons i la forma amb què es va rescatar Air Europa durant la pandèmia del coronavirus. “La decisió ha estat avalada per la Unió Europea i pel Tribunal de Comptes; i si no l’haguéssim rescatat hauríem estat l’únic país d’Europa que no hagués rescatat una aerolínia”. Ara aquesta empresa, ha celebrat, contribueix en la mobilitat dels espanyols amb “trajectes a altres continents i sobretot a les Illes Canàries”. 

 

Sánchez també ha estat preguntat per la decisió del jutge que instrueix el cas Koldo de demanar al Tribunal Suprem que imputi José Luis Ábalos, i se li ha demanat per enèsima vegada si l’any 2021, quan va fulminar l’exministre de tots els seus càrrecs al govern espanyol i al PSOE, sabia de les possibles irregularitats comeses per qui fou el seu home de confiança. El cap de l’executiu ha assegurat que no, i ha tornat a argumentar que l’any 2021 va voler tirar endavant una crisi de govern amb un important relleu en els Ministeris, a causa del desgast que haurien patit els seus companys de Consell de Ministres durant la gestió de la covid. Per últim, ha estat preguntat pel revés del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que ha rebutjat la querella de Begoña Gómez contra el jutge Juan Carlos Peinado. Ha assegurat no haver llegit encara la resposta de la justícia a la seva esposa i s’ha limitat a assegurar que “respecta i acata” qualsevol decisió judicial. 

Imputació a José Luis Ábalos

Aquest dimecres, el jutge que investiga el cas Koldo ha demanat al Tribunal Suprem que imputi José Luis Ábalos. El magistrat insta l’alt tribunal a investigar qui fou l'home de confiança de Pedro Sánchez pels “seriosos indicis” sobre el seu “paper principal” en la trama corrupta de les mascaretes. En la resolució, atribueix a l'exministre un delicte de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn.

El jutge considera que Ábalos participava en l'entramat creat per l'empresari Víctor de Aldama per aconseguir negocis amb les administracions públiques. Veu també acreditada la seva intervenció en l'adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, així com la contractació de la dona amb qui llavors mantenia una relació, la jove Jéssica, a les empreses públiques Ineco i Tragsatec. Per últim, se li atribueix també un delicte de suborn perquè se li va proporcionar pel seu gaudi un xalet com a pagament de la seva mediació en la trama corrupta. L'altre fet que, a ulls del magistrat, acredita aquest supòsit és el pagament per part de la trama corrupta del luxós pis on residia Jéssica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!