El líder del PSOE, Pedro Sánchez, desembarca aquest dissabte a la tradicional Festa de la Rosa, a la Pineda de Gavà, amb el 25-S i el comitè federal de teló de fons.

El calendari ha volgut que la Festa de la Rosa, amb la que el PSC obre anualment el curs polític, se celebri un dia abans de les eleccions autonòmiques a Galícia i el País Basc i a una setmana del Comitè Federal que el partit farà l'1 d'octubre per dirimir l'estratègia a seguir amb la investidura.

L'acte, que començarà a les 12.20 hores, també estarà marcat per la disputa del lideratge del PSC que protagonitzen l'actual primer secretari, Miquel Iceta, i la número dos del partit i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Núria Parlon.

Està previst que intervinguin davant de la militància tant Sánchez com Iceta i Parlon, a més de l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez: hauran de mesurar els seus discursos tenint en compte que coincideix amb la jornada de reflexió per les eleccions gallegues i basques.

Govern alternatiu?

Diversos líders i barons socialistes qüestionen el lideratge de Sánchez i no són partidaris que intenti formar un govern alternatiu amb 85 diputats, un debat que protagonitzarà el Comitè Federal del partit.

Per saber si aquestes veus crítiques internes són compartides per la majoria de les files socialistes, el líder del PSOE estudia proposar, en el conclave de l'1 d'octubre, que es faci una votació el 23 d'octubre entre els militants per elegir a un nou secretari general.

Amb aquesta estratègia avançaria la batalla pel lideratge que la majoria del PSOE considera inevitable i, a més, s'anticiparia als crítics, tenint en compte que la immediatesa de terminis d'aquesta maniobra complica la consolidació d'una candidatura alternativa.

Primàries PSC

D'altra banda, Iceta i Parlon seran els altres dos protagonistes de la jornada: tots dos han començat a recollir avals per concórrer a les primàries que el PSC farà el 15 d'octubre amb la incògnita de saber si els militants apostaran per la renovació que defensa ella o l'experiència i consolidació que abandera ell.