Feia mesos que Pedro Sánchez i Pablo Casado no parlaven per telèfon. Ha hagut d'explotar una crisi a Ucraïna perquè això passi. Ha tingut lloc aquest matí, ha durat 25 minuts i només s'han posat d'acord sobre la posició en aquest conflicte. Però no sobre altres assumptes, com la reforma laboral, que serà votada pel Congrés la setmana que ve. El president del govern espanyol, que veu lluny els socis habituals i que tampoc no acaba de sumar amb la mà estesa per Ciutadans, li ha reclamat al Partit Popular que s'abstingui. Mentrestant, la vicepresidenta segona Yolanda Díaz es troba de viatge oficial a Barcelona, sense revelar possibles contactes amb ERC.
El motiu era Ucraïna, i ha estat Pablo Casado qui ha pres la iniciativa aquest cop. El cap de l'oposició ha traslladat el seu suport a les actuacions d'Espanya "dins de l'OTAN i la Unió Europea" i li ha demanat que garanteixi la unitat a La Moncloa i que reti comptes davant dels espanyols. Per la seva part, Pedro Sánchez ha agraït el suport i ha traslladat que ara és el moment de la "dissuassió", la "desescalada" i la "diplomàcia". I s'ha mostrat a comparéixer al Congrés "quan correspongui", però no ara. Però també han parlat d'altres temes durant aquests 25 minuts.
En roda de premsa a La Moncloa, acompanyat de la primera ministra finlandesa Sanna Martin, Pedro Sánchez ha revelat els detalls. Per una banda, li ha demanat que "cessi i rectifiqui" la seva posició sobre els fons europeus, que està portant als tribunals pel seu repartiment. Li ha advertit que està "danyant la imatge a Europa del principal partit de l'oposició". Però també han parlat de la reforma laboral. "Si no volen votar-hi a favor, que almenys en faciliti la seva convalidació", els ha reclamat. Que ho facin per sentit d'Estat.
En aquest sentit, La Moncloa no es mou d'on era: el decret s'ha de convalidar el 3 de febrer al Congrés sense cap canvi en el text. "El govern espanyol està fent coses que altres governs no van fer", ha assegurat el dirigent socialista, que ha insistit que no contempla cap altre escenari que "convalidar-lo i amb el major número de grups parlamentaris".
"Legalitat internacional i integritat territorial"
Bona part de les preguntes de la roda de premsa han girat al voltant de la crisi d'Ucraïna. El president espanyol n'ha parlat públicament per primer cop i ha insistit de forma reiterada en el mateix missatge: el que està en joc en aquest país és la "legalitat internacional", la "integritat territorial" i la "sobirania nacional". Aquests aspectes estan amenaçats per Rússia, que Sánchez ha recordat com ha desplegat més de 100.000 soldats a la frontera. "És el moment de la diplomàcia, la distensió i el diàleg", ha defensat. Però ha advertit Putin que "si passa el que ningú vol que passi hi haurà sancions importants cap a Rússia".
En els mateixos termes s'ha pronunciat la primera ministra Sanna Marin, que ha dit "compartir" l'opinió de Sánchez. La dirigent socialdemòcrata finlandesa ha traslladat el "suport i solidaritat" a Ucraïna. I ha remarcat el missatge "clar i inequívoc" que envia la Unió Europea: si Rússia tira endavant, "tindrà conseqüències massives i serioses".