El PSOE està intentant endur-se un 2x1 en les negociacions amb Esquerra Republicana. Pedro Sánchez ja es va comprometre en el seu acord d’investidura amb ERC a millorar el sistema de finançament de Catalunya. I ara, a canvi que els republicans investeixin Salvador Illa president de la Generalitat, s’ha obert a negociar un sistema de finançament singular. Amb missatges ambigus, ell i els seus ministres han fet malabars en els darrers dies. Fins i tot el mateix líder socialista apuntava aquest passat dimecres al Congrés que cal deslligar l’entrada del PSC a Palau amb la millora del finançament català. Però membres de l’alta jerarquia del govern espanyol i de Ferraz, amb els micròfons apagats, sí que reconeixen que aquesta és la gran contraprestació que estan disposats a entregar a ERC. Els socialistes demanen als republicans fer el mateix acte de fe una altra vegada, sobretot perquè tot ha de passar pel Congrés i, per tant, ha de comptar amb l’aval de Junts i també amb el de Compromís i la Chunta Aragonesista. Ara bé, hi ha una important diferència en el significat de la paraula ‘singular’ en els diccionaris de la Moncloa i de Calàbria. Mentrestant, fonts de l’alta jerarquia socialista admeten que ja treballen en “fórmules imaginatives” per convèncer els republicans, però destaquen un problema: temen fer una proposta sòlida a un partit que pateix un terratrèmol intern. “No tenim clar quin és l’interlocutor a l’altra banda”, destaquen.

“No sabem qui hi ha ara mateix a la direcció d’ERC que tingui prou poder per imposar l’acord a la militància”, assenyala a ElNacional.cat un directiu de la seu de Ferraz, que tem que qualsevol contraproposta socialista pugui acabar en paper mullat. Però un membre del govern espanyol de la màxima confiança de Pedro Sánchez considera que no hi ha alternativa. Explica que al laboratori monclovita ja treballen en idees diverses; cap d’elles, però, dins del marc del concert econòmic històricament reclamat pels catalans. Preguntat pel fet que els socialistes estan venent als republicans la mateixa cosa dues vegades, assenyala, senzillament, que ERC ha de ser conscient del perill d’anar a noves eleccions catalanes. Donen per fet que el PSC quedaria pràcticament igual i que Junts xuclaria més vots i escons d’ERC.

Aquestes combinacions “imaginatives” podrien anar enfocades a esquivar el Consell de Política Fiscal i Financera, que s’ha de reunir aquest juliol, quan quedarà un mes per poder investir el nou president de la Generalitat. Perquè les mateixes fonts apunten que volen arribar a un acord amb el PP per reformar el sistema multilateral sigui com sigui. Però primer cal que barons populars com la madrilenya Ayuso, l’andalús Moreno Bonilla i el gallec Rueda es posin d’acord entre ells. A més, assenyalen que poden abordar de forma separada “els finançaments singulars” de la reforma global del sistema autonòmic. Sigui com sigui, qualsevol acord hauria de passar en última instància pel Congrés dels Diputats. Una reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) necessita ser aprovada per majoria absoluta. I això implicaria que Junts per Catalunya avalés un acord entre ERC i PSOE, així com rebre també la llum verda de dues formacions integrades a Sumar que aquesta setmana ja han avisat que estan en contra de la singularitat catalana: Compromís i la Chunta Aragonesista.

Dit això, fonts del grup parlamentari d’ERC a Madrid repliquen que ja van investir Sánchez a canvi d’una millora en el finançament, per la qual cosa assenyalen que allò que està ara mateix sobre la taula hauria de ser contrapartida, per exemple, de la llum verda dels republicans als pròxims pressupostos generals de l’Estat; no pas la investidura d’Illa. Ara bé, admeten que aconseguir un model de finançament singular seria assolir una importantíssima contrapartida. De la mateixa manera, avisen: “Unes noves eleccions no ens fan tanta por com pensen”.

El pacte PSOE-ERC per investir Sánchez

Què diu el pacte signat el passat mes de novembre entre el PSOE i ERC per investir Pedro Sánchez? A banda de crear una empresa per gestionar el traspàs de Rodalies i condonar part del deute autonòmic, les dues parts es comprometien a negociar la millora del sistema de finançament de Catalunya. Els socialistes van comprometre’s a constituir durant el primer trimestre de 2024 una comissió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. Ha passat ja mig any i encara no s’ha creat aquest mecanisme. L’objectiu de la comissió era “abordar jurídicament i econòmicament els punts identificats en el diagnòstic comú, aconseguir un finançament adequat que garanteixi la suficiència financera dels serveis públics de Catalunya i assegurar el compliment dels compromisos d’inversió continguts en l’Estatut d’Autonomia del 2005”.

Els diccionaris de la Moncloa i Calàbria, significats diferents de la paraula ‘singularitat’

Ara, Esquerra Republicana demana un sistema de finançament singular. Als diccionaris que hi ha a la seu republicana del carrer Calàbria de Barcelona, la paraula ‘singular’ significa la plena sobirania fiscal. És a dir, que la Generalitat recapti i gestioni tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials, la qual cosa comportaria passar de gestionar el 9% dels impostos al 100%. La proposta d’ERC, al cap i a la fi, és similar a la del concert basc, però amb unes pinzellades més de generositat amb la resta de territoris de l’Estat; una proposta gairebé idèntica al pacte fiscal que Artur Mas va proposar, sense èxit, a Mariano Rajoy l’any 2012. Els republicans, a banda de recaptar i gestionar la totalitat dels impostos, proposen pagar a l’Estat els serveis que presta a Catalunya i també una contribució de solidaritat amb les altres autonomies.

 

Però als diccionaris de la Moncloa, ‘singularitat’ es redueix senzillament a ‘peculiaritats’ dins del règim comú. És per això que insisteixen que la negociació bilateral és compatible amb la multilateral. Fonts de la sala de màquines del govern espanyol redueixen aquestes expectatives a permetre que Catalunya tingui uns diners més per prestar els serveis de les competències que la Generalitat té transferides, com és el cas dels Mossos d’Esquadra o del sistema penitenciari. “On no és el PSOE és en el concert”, proclamava aquest passat dilluns la portaveu del partit, Esther Peña. I els socialistes no s’han mogut encara ni un mil·límetre d’aquí.

Paral·lelament, Salvador Illa també fa la seva proposta: impulsar el consorci tributari Estat-Generalitat que figura a l’Estatut, aprovat l’any 2005 i que fixa que aquest consorci hauria d’haver-se creat ja l’any 2007. Proposa, doncs, recaptar el 100% dels impostos dels catalans, però no tenir la clau de la caixa: continuaria gestionant aquests diners l’Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!