Pedro Sánchez ha deslligat aquest dijous l’atzucac català a la continuïtat de la legislatura espanyola. Ha descartat, doncs, que en cas que hi hagi repetició electoral a Catalunya, decideixi llavors anticipar una altra vegada eleccions generals. “Són tres anys de legislatura els que tenim per endavant” i “som un govern en plena forma”, ha assenyalat el president del govern espanyol quan ha estat preguntat sobre la fragilitat dels seus fonaments a la Moncloa. De totes maneres, el líder socialista ha descartat que els catalans hagin de tornar a anar a les urnes. Ha posat com a exemple el cas d’Euskadi: els bascos van votar el 21 d’abril i no ha estat fins aquesta setmana que PNB i PSE han signat l’acord per investir lehendakari Imanol Pradales. “A Catalunya passarà el mateix”, ha dit, perquè “la democràcia té els seus temps i els seus terminis”. Ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

 

A banda, Pedro Sánchez ha reiterat que a hores d’ara l’aritmètica del Congrés dels Diputats fa que “no hi hagi alternativa” al govern de coalició, i ha fet una picadeta d’ullet a Yolanda Díaz, que pateix ara mateix una crisi profunda a Sumar —ha deixat el lideratge del partit— però ha decidit continuar dins del govern espanyol. “Oi, vicepresidenta?”, ha dit el president espanyol. De fet, ha recordat que aquest mateix dijous el Congrés dels Diputats ha avalat amb els vots dels seus habituals socis parlamentaris els reials decrets del govern espanyol. No obstant això, ha admès que sempre ha vist “complexa” aquesta legislatura.

Consell General del Poder Judicial

També ha estat preguntat en aquesta roda de premsa sobre l’ultimàtum al PP que aquest dimecres va posar sobre la taula: arribar a un acord aquest mes de juny per renovar el Consell General del Poder Judicial o, en cas contrari, presentar una reforma al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres Sánchez va explicar que la seva idea no passava pas per canviar les majories necessàries per renovar els vocals de l’òrgan de govern dels jutges espanyols, com demana Sumar: ara es necessiten tres cinquenes parts de la cambra baixa per fer-ho i el soci del PSOE a la Moncloa demana necessitar senzillament una majoria absoluta.

Però el president del govern espanyol va prometre no tocar això, i treure-li competències al CGPJ: que ja no pugui nomenar magistrats al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors. Segons el líder socialista, aquest és el principal “incentiu pervers” del PP per negar-se a renovar una cúpula judicial que té el mandat caducat des de fa 2.000 dies i té una majoria conservadora. “El dia de la marmota ha durat massa”, ha tornat a dir aquest dijous el president espanyol.

Sigui com sigui, Pedro Sánchez s’ha negat aquest dijous a donar més detalls sobre la iniciativa que prepara el seu equip i que serà presentada, en tot cas, el mes de juny. El cap de l’executiu ha argumentat que ha presentat un ultimàtum al PP que acaba d’aquí dues setmanes i mitja i, per tant, cal esperar si al final els populars cedeixen i sí que mostren voluntat d’arribar a un pacte. Ara bé, fonts de la màxima capitania del partit d’Alberto Núñez Feijóo asseguren que faran el gest de seure en una taula amb el PSOE però que no tindran cap voluntat negociadora si els socialistes mantenen aquest “xantatge”.

Aquest dijous, Pedro Sánchez ha convidat el PP a “decidir si és un partit constitucionalista o no”. “No hi ha excuses” i cal “despolititzar” el Consell General del Poder Judicial, perquè és el problema que té aquest organisme a causa del PP, ha assenyalat. Dit això, i malgrat no donar cap més detall, ha assegurat que el seu executiu presentarà una reforma alineada amb la Constitució i el dret europeu, i ha llegit una llista dels greuges que suposa la no renovació del CGPJ en els darrers 2.000 dies: “Costa una mitjana de 12,5 milions d’euros anuals, cada any que no es renova, el Tribunal Suprem acumula 1.000 assumptes de retard, tenim sense cobrir el 30% de les places del Suprem, i 72 places en Tribunals Superiors i Audiències Provincials, s’ha paralitzat la carrera professional de centenars de jutges i magistrats”. “El dia de la marmota s’ha acabat”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!