El finançament singular de Catalunya no depèn de l’arribada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat. Així, si més no, ho ha reconegut Pedro Sánchez durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Preguntat per aquesta qüestió per Míriam Nogueras, el president espanyol ha recordat que, a l’acord amb Esquerra Republicana per a la seva investidura, va assumir el compromís de “reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer la singularitat al poble de Catalunya”. “No estem parlant del senyor Illa o no, estem parlant que aquest govern i aquesta majoria tenen aquest compromís amb les forces parlamentàries”, ha reblat. Justament diumenge, Sánchez va reconèixer que un finançament singular és “factible” i va posar en relleu que és “compatible” millorar el sistema de finançament autonòmic “des del pla multilateral” i, alhora, “articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya”.
Justament ahir, veus de la Moncloa expressaven la confiança que ERC demani un finançament “viable”. Fonts del govern espanyol reconeixien que les converses entre socialistes i republicans encara són embrionàries i assenyalaven que encara no s’ha fet cap pluja d’idees exhaustiva sobre què es pot oferir. “Esperem que ERC faci propostes viables”, responen membres d’alta jerarquia del Consell de Ministres quan se’ls pregunta si el PSOE estaria disposat a lliurar als catalans un concert econòmic igual que el basc. Dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, deixava clar que els socialistes s’oposen a un “concert” català. A més, després dels cops de volant de les darreres hores, des de la Moncloa, avisen que “qualsevol reforma del model” ha de passar pel Congrés i pel Senat: de moment, Compromís i la Chunta Aragonesista, dues formacions integrades en el grup parlamentari de Sumar, alçaven la veu i avisaven que hi votarien en contra.
Nogueras reivindica que el finançament singular no és un “privilegi”
En la seva pregunta, Míriam Nogueras ha demanat justament al PSOE i a Sumar que deixin de parlar del finançament singular per a Catalunya “com si fos un privilegi”. “No necessitem cap favor ni cap tracte especial com tots vostès, del primer a l’últim, estan venent de manera irresponsable”, ha etzibat. La portaveu de Junts al Congrés ha posat en relleu que el que necessita Catalunya és un finançament “just” per tal que es pagui als catalans el que els “correspon” i no el que “li sembli” a Sánchez. “Que cada català perdi 2.700 euros anuals pel sol fet de formar part de l’estat espanyol i que un extremeny en guanyi 3.200 o un castellanolleonès, 1.800 no és just”, ha afegit. I ha llençat dos interrogants a Sánchez: “Els catalans només ens mereixem els diners que ens corresponen si vostè aconsegueix colar Illa al Govern de Catalunya? I si no, què? Que ens bombin a tots?”. “Això és exactament el que vostès estan dient”, ha conclòs.
El pacte entre el PSOE i ERC per a la investidura de Sánchez
Pedro Sánchez ha apel·lat a l’acord que van signar el novembre el PSOE i ERC per a la seva investidura. Però… què diu el pacte entre republicans i socialistes? La paraula 'singular' hi apareix dues vegades: per mencionar una “gestió singular” i plantejar una declaració d’intencions: “En aquelles qüestions singulars de Catalunya que són tractades bilateralment, regirà el principi de suficiència financera”. A dins d’aquesta carpeta, englobava el finançament dels Mossos, dels serveis penitenciaris, de la investigació i de les beques i ajudes a l’estudi. A més, el text reconeixia el compromís que Catalunya aconsegueixi un “finançament adequat que garanteixi la suficiència financera dels serveis públics a Catalunya”. També establia que “se sistematitzarà el nou sistema de encomandes de gestió” pactat pels pressupostos generals de l’Estat del 2023 per tal que el Govern de la Generalitat “materialitzi” les “noves inversions per a Catalunya que no siguin crítiques per a infraestructures d’interès general”.
Puigdemont acusa Sánchez de fer “xantatge” amb el finançament singular
Qui va alçar la veu el dilluns va ser Carles Puigdemont, que va acusar el president del govern espanyol de fer “xantatge” per aconseguir la investidura de Salvador Illa amb una proposta de finançament singular “escandalosa”. El president a l’exili va advertir que, “si pretén comptar amb els suports que li han permès dirigir el govern espanyol malgrat la seva derrota a les urnes”, Sánchez haurà de respondre diverses preguntes: “El finançament que els catalans mereixem depèn de si el candidat del seu partit és investit president? Tota la injustícia que patim, tots els diners que se’n van, tota la manca d’execució pressupostària que tenim fins ara es deu al fet que el seu partit no presideix la Generalitat?”. “Jugar amb el benestar i el futur dels catalans com a moneda de canvi de beneficis per al partit em sembla immoral”, va rubricar Puigdemont.