No hi haurà impunitat; qui la faci, que pagui”. És la primera reacció de Pedro Sánchez després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil situés José Luis Ábalos en l'epicentre del cas Koldo. En declaracions als mitjans de comunicació després d'una audiència amb el Papa Francesc al Vaticà, el president del govern espanyol ha defensat haver actuat amb "contundència, determinació i convicció" davant "qualsevol sospita de corrupció que s'hagi pogut produir dins del meu govern". S'ha referit d'aquesta manera a les mesures que va prendre el PSOE quan fa vuit mesos va esclatar un cas de corrupció vinculat a la venda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus: expulsar Ábalos del partit i reclamar-li l'acta de diputat al Congrés (malgrat que s'hi va negar). "Vam arribar a rebre crítiques per no haver respectat la presumpció d'innocència", ha reivindicat.

 

Sánchez ha tret pit, també, d'haver actuat de forma molt diferent del PP un cop va haver-hi sospites de corrupció sobre qui fou el seu home de confiança (fou número tres del PSOE com a secretari d'Organització del partit i ministre de la important cartera de Foment). "En èpoques passades no va passar" que hi hagués una "resposta immediata" per part d'un executiu que mostra la seva voluntat de "col·laboració" amb la justícia, ha sostingut el líder socialista. "El govern espanyol té un compromís amb la regeneració democràtica des que vam impulsar una moció de censura contra Mariano Rajoy", ha afegit. 

Sánchez admet que Ábalos el va "informar" sobre la visita de Delcy Rodríguez

Per altra banda, Sánchez ha reconegut en aquesta roda de premsa que Ábalos el va "informar" sobre la visita de Delcy Rodríguez a l'estat espanyol, un dels elements que també apareix en l'informe que l'UCO va entregar al jutge que investiga el cas Koldo. La Guàrdia Civil inclou en el seu informe una captura de pantalla d’un missatge d’Ábalos explicant al líder socialista que Delcy Rodríguez volia reunir-se amb ell “discretament”, i que la reunió va ser autoritzada pel president. Ara bé, aquest divendres Sánchez ha emmarcat com a "privada" la trobada entre l'exministre i la vicepresidenta de Veneçuela. Malgrat tot, ha reivindicat que quan el seu executiu va adonar-se que hi havia sancions que li impedien trepitjar sòl europeu, la visita va cancel·lar-se.

 

Bolaños: "Volem ser transparents"

També aquest divendres, Félix Bolaños ha seguit el mateix guió que Pedro Sánchez. “Qui hagi de pagar, que pagui”, ha manifestat el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts a la seva arribada al Consell de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg. Davant les preguntes dels periodistes, ha ofert a la justícia la “col·laboració” del govern espanyol en la investigació d'Ábalos, després que aquest dijous el jutge fes el primer pas per imputar-lo en aquesta causa. “Volem ser transparents”, ha reivindicat, a banda de presumir d’haver fet “el que havíem de fer” quan fa vuit mesos va esclatar l’escàndol de la trama corrupta de les comissions per la venda de mascaretes durant la pandèmia. “El vam apartar del partit i li vam reclamar l’acta de diputat; hem actuat amb contundència”, ha asseverat. Bolaños, per altra banda, s’ha escapolit de les preguntes sobre Delcy Rodríguez atacant al PP: “La dreta ha estat els darrers deu anys intentant embrutar el nom del president del govern espanyol, i amb això no en faran cap excepció”. 

Ábalos, novament al centre de la diana

Quan va esclatar el cas Koldo, José Luis Ábalos no estava investigat. Ara, però, torna a estar al centre de la diana. La UCO va entregar un informe davant del jutge d’instrucció que investiga la trama corrupta apuntant que l’exministre hi hauria tingut un “paper de responsabilitat”; i va recomanar investigar-lo. Davant d’això, el magistrat ha obert la via per imputar-lo: el Tribunal Suprem ja ha preguntat al Congrés si Ábalos és diputat i, per tant, aforat. L’alt tribunal és l’únic competent per investigar una persona aforada, i en els pròxims dies haurà de valorar si tira endavant o no la imputació a qui fou l’home de confiança de Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!