Pedro Sánchez s’ha felicitat aquest dimarts per haver signat amb Esquerra Republicana un preacord que garanteix la “solidaritat interterritorial” i la “igualtat entre espanyols” en matèria econòmica, a banda d'assegurar que el seu executiu vetllarà per les “singularitats” —en plural— de tots els territoris en la reforma del sistema de finançament del règim comú. En la seva primera aparició pública des del pacte assolit entre el PSC i ERC, el president del govern espanyol s’ha referit als republicans com a “aliats” de la seva estratègia de desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Així, ha apuntat que “amb el mateix sistema de finançament que tenim, els ciutadans han patit, visquin on visquin, les pitjors retallades amb el PP i els mateixos avenços amb el PSOE”. “L’important és tenir governs autonòmics i estatals que creguin en la fortalesa dels serveis públics”, ha dit, perquè "no es tracta de qui recapta i gestiona els impostos, sinó què se'n fa".

Aquestes han estat les úniques referències que Pedro Sánchez, en roda de premsa, ha fet al contingut del preacord assolit pels socialistes amb els republicans. Sí que ha volgut celebrar el principi d'entesa, i ha assegurat que la decisió d'arribar a un pacte amb ERC sobre finançament té l'aval de la cúpula del PSOE, malgrat veus discordants, com les d'Emiliano García-Page o Javier Lambán, que aquest dimarts han sortit en tromba contra l'acord. Així, ha mostrat el seu "respecte" i "reconeixement" per la militància d'Esquerra Republicana, que ara serà l'encarregada d'avalar l'acord aquest divendres. "Tinc el desig que surti el 'sí' i no hi hagi una repetició electoral", ha dit. 

Sánchez ha fet aquesta compareixença aquesta tarda des del Palau Reial de l’Almudaina, a Palma, després d’una audiència amb Felip VI. També ha informat que el mes de setembre convocarà la conferència de presidents autonòmics. Ha informat que se celebrarà a Cantàbria i que el tema central de la reunió serà l'habitatge. 

Cap menció a Juan Carlos Peinado

Ha estat un dia intens per a Pedro Sánchez. A les nou del matí ha presidit la reunió del Consell de Ministres, com cada dimarts. Dues hores més tard, estava citat en una de les dependències de la Moncloa a declarar com a testimoni en el cas pel qual s'investiga la seva dona, Begoña Gómez. Més tard, ha volat a Mallorca per reunir-se amb el rei espanyol, i al vespre ha tingut una reunió amb la presidenta de les Balears, Marga Prohens. 

Durant la roda de premsa d'aquesta tarda, ha estat preguntat sobre com ha sigut la seva compareixença a mig matí amb el jutge instructor, en la qual s'ha acollit al dret a no declarar; i també se li ha demanat sobre la seva decisió de presentar una querella contra el magistrat en qüestió, Juan Carlos Peinado, per un delicte de presumpta prevaricació. Tanmateix, no ha volgut respondre a aquest tema. Ha recordat que aquest dimecres a les onze del matí hi ha programada una compareixença seva al palau de la Moncloa per fer balanç del curs, i que serà llavors quan es referirà a la qüestió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!