La detenció del president Carles Puigdemont a l'Alguer ha agafat Pedro Sánchez desprevingut. Es troba de nou a l'illa de La Palma, després d'un viatge exprés a Nova York per a l'assemblea general de l'ONU. Des d'allà, però, s'ha pronunciat breument sobre les notícies que arriben des d'una altra illa, la de Sardenya. Com ja és habitual, ha expressat "respecte" per les decisions judicials, que s'ha de "sotmetre" a la justícia, però també ha volgut reivindicar el diàleg, "avui més que mai". Les declaracions han tingut lloc menys d'una hora abans de la declaració prevista de Puigdemont davant la justícia italiana.
En la seva declaració institucional sense preguntes, i disculpant-se amb els habitants de La Palma per parlar d'aquest assumpte, el president del govern espanyol ha fet arribar dues consideracions. La primera, recordar que quan Puigdemont "va fugir", hi havia un altre govern a La Moncloa i que "aquest govern" sempre ha tingut "la mateixa posició". Aquesta posició, ha resumit, és "respecte a tots els procediments judicials a Espanya, a Itàlia i a Europa", així com les decisions que es pugui prendre. I ha afegit en aquesta mateixa línia: "El que és evident és que ha de comparèixer i sotmetre's a la justícia".
Dit això, el guió de sempre, Pedro Sánchez ha volgut afegir una segona consideració, que també va dir al Palau de la Generalitat després de la reunió amb el president Pere Aragonès. "Avui més que mai és necessari reivindicar el diàleg, que és l'única via per a retrobar-se entre els diferents catalans i amb el conjunt de compatriotes", ha defensat el dirigent socialista. "El diàleg és més necessari que mai. Ho va ser fa deu anys, ho va ser el 2017 i ho és avui", ha insistit Sánchez. I ha conclòs al respecte: "Compromís i reivindicació del diàleg avui si és possible més encara".
En la mateixa línia que el conjunt del govern espanyol. Coneguda la detenció, ja de matinada, La Moncloa emetia un comunicat expressant "respecte" per l'actuació de les autoritats i tribunals italians i defensava que el president "ha de sotmetre's a l'acció de la justícia com qualsevol altre ciutadà". Els seus ministres han insistit en aquesta línia. És el cas de les titulars de Defensa i Ciència, Margarita Robles i Diana Morant, que també s'han esforçat per intentar desvincular-ho tant de la taula de diàleg com de l'imminent negociació dels pressupostos de l'Estat. "No té cap sentit", ha dit Robles.
Tot plegat és un obstacle important en el panorama polític que té per endavant. La detenció del president Puigdemont, quan segons la defensa del president hauria de tenir l'euroordre suspesa, arriba una setmana després de la taula de diàleg, coixa per l'absència de Junts per Catalunya. I arriba també quan s'inicia la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. S'afegeix un nou element damunt la taula: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.
Interior nega que hi hagués policia espanyola
Encara hi ha molts zones obscures per resoldre de la detenció de Puigdemont a l'Alguer, a nivell jurídic i també a nivell logístic. En aquest context, des de La Moncloa neguen que hi hagués agents de la policia espanyola a l'aeroport de la Sardenya quan va tenir lloc la detenció, en baixar de l'avió. Fonts del govern espanyol insisteixen que l'actuació va ser duta a terme per la policia italiana sense cap intervenció dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. De moment, Puigdemont està a la presó a l'espera de passar a disposició judicial.
Pròxima conferència a La Palma
Pedro Sánchez ha comparegut novament des de l’illa de La Palma, des d’on ha anunciat un pla especial de reconstrucció de la illa canària per a fer front a l’erupció del volcà Cumbre Vieja, tant a les necessitats imminents com a la reconstrucció futura. Així, ha anunciat que dimarts el Consell de Ministres declararà la zona catastròfica. I també, un gest: que la pròxima conferència de presidents autonòmics se celebrarà el desembre a La Palma.