El nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”. Així s’ha expressat aquest dilluns Pedro Sánchez en una reunió de diputats, senadors i europarlamentaris del PSOE que s’ha celebrat al Congrés. En un discurs per exposar les línies mestres del curs polític que tot just acaba d’arrencar, el president del govern espanyol ha defensat “blindar els pilars del benestar que estan en mans de les comunitats autònomes atenent les particularitats de cadascun d’aquests territoris”. Ha substituït així la paraula 'singularitat' per 'particularitat'. “Defensarem un nou sistema de finançament per garantir la igualtat entre espanyols”, ha afegit el líder socialista en la seva intervenció.

Pedro Sánchez ha lamentat que, paral·lelament, la proposta del PP en aquesta matèria és “privatitzar els serveis públics i “confrontar territoris”. De moment, el líder socialista ha aconseguit passar la patata calenta del finançament al seu principal adversari polític, Alberto Núñez Feijóo, apostant per una reforma del sistema de règim comú; cosa que ha provocat les primeres esquerdes al PP, amb presidents autonòmics que ja han començat a rebel·lar-se contra la prohibició de Génova 13 de seure a negociar bilateralment amb el govern espanyol. Mentrestant, però, Junts per Catalunya i ERC exigeixen al PSOE que entregui a Catalunya un concert econòmic com el basc. De moment, els socialistes neguen que hagin pactat aquest sistema amb els republicans. 

Aquest dilluns, Pedro Sánchez li ha donat la volta a la qüestió del finançament i ha assenyalat que tot aquest tema gira al voltant de "la ideologia i no pas de l'economia". A parer seu, el debat sobre el finançament gira al voltant d'allò "públic i privat"; i a la contraposició dels models que defensa el PSOE i els que defensa el PP. 

La setmana passada, el president del govern espanyol va demanar als barons socialistes crítics que deixessin ja de banda els seus atacs al pacte per un sistema de finançament singular per a Catalunya. En una roda de premsa des de la Xina, va opinar que atiar el “greuge territorial” i la confrontació entre diverses comunitats autònomes pot fer que Catalunya torni al 2017. “Estic convençut que el que és bo per a Catalunya és bo pel conjunt del país; no vull repetir aquell camí”, va asseverar llavors. 

 

Pla d'acció democràtica

Paral·lelament, el president del govern espanyol ha anunciat que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà el pla d'acció democràtica que va anunciar abans de l'estiu. La intenció, segons ha exposat en el seu discurs, és dur-ho al Congrés dels Diputats amb l'esperança que el PP hi voti a favor, amb l'argument que, a l'Eurocambra, els populars europeus han votat a favor de les mesures que aniran incloses en el projecte espanyol. "No s'entendria que a Estrasburg aprovin unes coses i després aquí, al Congrés dels Diputats, votin en contra d'aquestes mateixes qüestions", ha assenyalat.

El líder socialista ha asseverat que el seu pla es basarà en la Constitució espanyola i "defensarà els drets dels ciutadans a una informació veraç". "Confio que acabi comptant amb el suport de tots els demòcrates del nostre país", ha demanat després d'assegurar que el pla democràtic tindrà com a objectiu que els ciutadans espanyols gaudeixin d'una major "transparència i pluralitat". 

Sánchez demana suport als pressupostos del 2025

Per altra banda, Pedro Sánchez també ha demanat als diversos grups del Congrés dels Diputats que donin suport als pressupostos del 2025, després que PP i Junts per Catalunya tombessin la senda de dèficit presentada pel govern espanyol el passat juliol i que Míriam Nogueras advertís María Jesús Montero que els independentistes, de moment, no han canviat d'opinió. "Els 5.000 milions d'euros addicionals per comunitats autònomes i ajuntaments podrien no arribar si els partits polítics conservadors s’obliden dels seus votants i es deixen endur pel sectarisme", ha manifestat aquest dilluns el líder socialista. 

Sigui com sigui, el president del govern espanyol ha reivindicat la seva voluntat d'esgotar la legislatura, per moltes patacades parlamentàries que s'hagi endut fins ara. És per això que ha instat els diputats socialistes del Congrés a dialogar i "obrir-se a les idees i necessitats" de la resta de grups de l'hemicicle situat a la madrilenya Carrera de San Jerónimo. Així, ha demanat aixecar ponts amb aquells partits que volen "construir", així com "no perdre el temps" amb les formacions que només busquen "destruir". Finalment, ha emmarcat la seva feblesa parlamentària i la fragmentació del Congrés dins la normalitat en l'actual política europea. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!