El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha titllat de "rebuig" les conductes del rei emèrit Joan Carles I sobre les seves irregularitats amb Hisenda. La roda de premsa que ha ofert des de la Moncloa tenia una altra temàtica, la reunió del Consell Europeu Extraordinari, però totes les preguntes han anat cap a una altra banda.
Sánchez ha subratllat "l'exemplaritat" de la institució actual que representa Felip VI al capdavant de la Casa Reial i torna a discursos ja escoltats i reiterats anteriorment: "Ja vaig manifestar el sentiment de perturbació i d'incomoditat de les notícies que estàvem veient". També diferencia la institució de l'actuació a tall individual de l'emèrit: "Aquí no es qüestionen institucions sinó el comportament d'una persona, és molt important subratllar-ho".
"L'abans i el després" amb Felip VI
Novament, sense sorpreses. Els socialistes no admeten cap mena de crítica a la monarquia: "L'actual cap d'estat ha suposat un punt i a part en totes les mesures que està portant a terme la casa reial. L'actual, ha marcat un abans i un després sobre la transparència i el bon ús públic, té tot el meu recolzament". Sense anomenar-lo en cap moment pel seu nom, Joan Carles I o rei emèrit, s'ha limitat a respondre amb més contundència sobre la seva figura eludint el subjecte: "Si algú ha comès irregularitats ha de reparar-les. Manifesto de forma rotunda que sento el mateix rebuig que la ciutadania espanyola sobre les comunicacions que estem rebent".
Preguntat sobre el fet rellevant que Joan Carles I s'avanci a pagar a Hisenda, anticipant-se d'aquesta manera a les diligències de la Fiscalia, Sánchez toca el violí i omet treure qualsevol mena de conclusió. Si tirem d'hemeroteca, el president espanyol ha arribat a fer servir, pràcticament, les mateixes paraules del passat mes de juliol, quan definia "d'informacions inquietants que ens pertorben a tots" les notícies que es repetien sobre la irregularitat del rei amb l'Agència Tributària.
Però el posicionament de Sánchez va en consonància amb el que ha tingut al Congrés aquesta setmana. El PSOE, juntament amb el PP, Vox i Ciutadans han rebutjat posar fi a la inviolabilitat del Rei i retirar-li l'aforament a l'emèrit. El debat va obrir-se per iniciativa d'Esquerra. Per la seva banda, Unidas Podemos va votar a favor, però els socialistes es van alinear amb la triple dreta.
Les declaracions de Sánchez s'han fet just després de la confirmació del rei emèrit Joan Carles I sobre un nou pagament que ha realitzat a Hisenda. A través d'un comunicat, el seu advocat i portaveu, Javier Sánchez Junco, ha expressat: "El Rei ha pagat a Hisenda 4.395.901,96 d'euros" per rescabalar un deute amb l'Agència Tributària per la presentació voluntària d'aquesta autoliquidació que es fa per "l'assumpció de la Fundación Zagatka de determinades despeses per a viatges i serveis realitzats per Sa Majestat de les que podrien derivar determinades obligacions tributàries que han quedat regularitzades".
Joan Carles hauria recopilat aquests diners gràcies a préstecs que li han fet amics de confiança, segons explica El Mundo. L'entorn de l'emèrit sempre ha estat en els moments més importants. Cal recordar que si viu a Abu Dhabi és per les bones relacions que manté amb els seus governants. Darrerament se l'ha pogut veure esmorzant amb el príncep Sheikh Mohammed.