Pedro Sánchez s’enfrontarà aquest dissabte als barons socialistes crítics amb el pacte PSC-ERC pel finançament català. Ho farà en el comitè federal que el PSOE celebrarà a la seu de Ferraz. Amb l’esperança de deixar el tema tancat i no haver de sentir més veus contràries a aquest acord, el president del govern espanyol ha fet aquesta setmana un moviment doble en aquesta qüestió: ha reptat els crítics animant-los a disparar contra el finançament català en aquest conclave del PSOE (a porta tancada, sense que s’enregistrin els discursos; només el de Sánchez és públic). I, a més, ha decidit tirar aigua al vi del pacte entre socialistes i republicans donant forma a la seva proposta de ‘cafè per a tothom’: dimarts va anunciar que el seu executiu impulsarà una reforma del sistema de règim comú que dupliqui el Fons de Solidaritat Interterritorial i totes les comunitats autònomes gaudeixin així de “més recursos”.

 

El comitè d’aquest dissabte comptarà amb la participació dels dos barons més crítics amb Pedro Sánchez i tot el que té a veure amb qualsevol pacte amb Catalunya: el castellanomanxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán. La llista de crítics no acaba aquí. De fet, segons relaten fonts de la capitania de la caserna general del PSOE, Sánchez espera que els barons territorials li traslladin les seves “dissensions”. I n’hi ha alguns que han recollit el guant. És el cas del madrileny Juan Lobato i el castellanolleonès Luis Tudanca. Tots dos assistiran a l’acte i s’espera que facin les seves propostes de finançament autonòmic en les seves intervencions. 

L’asturià Adrián Barbón, un dels barons crítics amb el pacte PSC-ERC, no farà acte de presència en aquest comitè federal, perquè aquest dissabte hi ha programats actes institucionals en motiu de la celebració del Dia d’Astúries. Sí que hi assistiran el líder del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo, que vol abordar una proposta de finançament juntament amb la presidenta de la seva comunitat autònoma, la popular María Guardiola. El baró andalús Juan Espadas no farà cap proposta aquest dissabte, malgrat ha demanat que s’arribi a un acord en el “conjunt de territoris” en matèria de finançament.

Qui també participarà en aquest comitè federal i, evidentment, farà pedagogia per defensar el pacte entre PSC i ERC serà el flamant president de la Generalitat, Salvador Illa. El líder dels socialistes catalans intentarà convèncer la resta de barons que un acord d’aquest tipus és bo per Catalunya i també per Espanya; uns dies després que Pedro Sánchez hagi posat la primera pedra per fer extensible el finançament català a la resta de comunitats autònomes.

Renovació del PSOE

Cal recordar, però, que el motiu del conclave d’aquest dissabte és, realment, un altre. Es tracta d’un tràmit. Pedro Sánchez ha volgut accelerar el procés per ser reelegit líder del PSOE i renovar els lideratges territorials. Per a fer-ho, caldrà convocar en els pròxims mesos els congressos regionals del partit. I, abans, celebrar el 41è Congrés Federal del PSOE, que tindrà lloc a finals de novembre. És el Comitè Federal qui pot posar data a aquests congressos. 

Pedro Sánchez no només vol tornar a ser reelegit líder del PSOE, sinó que vol fer canvis a les branques territorials del partit i també a la cúpula socialista. Els primers canvis ja els ha fet a la Moncloa. La sortida del ministre José Luis Escrivá per governar el Banc d’Espanya ha provocat un efecte dominó que ha situat en la vacant de ministre de Transformació Digital Óscar López, que ha estat exercint fins ara com a cap de gabinet del president del govern espanyol. I aquest lloc de feina l’ocuparà ara Diego Rubio, un jove acadèmic de 38 anys sense carnet del PSOE.

Pel que fa al PSOE territorial, ja hi ha una sortida que està confirmada: Javier Lambán, expresident de l’Aragó, ja ha anunciat la seva intenció de deixar de ser el líder dels socialistes aragonesos. Va ser un dels barons que en les eleccions autonòmiques del 28 de maig del 2023 va perdre el seu tron. Ha estat sempre un dels més crítics amb Pedro Sánchez, especialment pels seus pactes amb l’independentisme català; sigui pel finançament o per mesures per desinflamar el conflicte polític, com els indults o l’amnistia. Caldrà veure què passa amb els líders socialistes de Madrid (tercera força a l’assemblea autonòmica i l’ajuntament de la capital espanyola), Andalusia (el PP de Juanma Moreno governa amb majoria absoluta) i Castella i Lleó (ara s’han divorciat, però PP i Vox han governat en coalició els darrers dos anys).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!