Pedro Sánchez, que aquesta setmana havia reptat els crítics a disparar sense vergonya contra el pacte PSC-ERC pel finançament singular en el comitè federal, va aconseguir dissabte perimetrar les flames i contenir l’incendi als territoris sempre crítics de Castella-la Manxa i l’Aragó. Malgrat tot, la tensió interna va palpar-se en l’arribada i sortida de cadascun dels barons socialistes, que veuen en el preu a pagar per investir Salvador Illa president de la Generalitat un greuge per la resta de territoris de l’Estat. Enmig de la mala maror, el president del govern espanyol va instar els seus companys de partit a contribuir en el disseny d’una proposta consensuada en matèria de finançament: estendre el model singular per a Catalunya a la resta de comunitats i obrir així una “nova etapa autonòmica” que converteixi Espanya en un estat federal. Tot plegat, mentre Sánchez engega un procés de renovació al PSOE. A finals de novembre se celebrarà un congrés a Sevilla per remodelar la direcció estatal del partit i, més tard, substituir alguns líders autonòmics que no acaben de convèncer l’electorat en els seus respectius territoris.

Els comitès federals que celebra el PSOE es fan sempre a porta tancada. Només la primera de les intervencions, la de Pedro Sánchez, és en obert. Aquest dissabte, fins a una trentena de persones van parlar després d’ell. Finalment, el líder socialista fa una última intervenció que sí que és secreta. Segons expliquen a ElNacional.cat alguns dels assistents a aquest conclave, el president del govern espanyol va fer diverses apel·lacions a la “creativitat” per trobar un consens entre socialistes en matèria de finançament. Els diversos assistents a aquest comitè federal assenyalen que l’ambient dins la sala va ser molt més conciliador que el dels discursos a les portes de Ferraz, davant dels micròfons i les càmeres. Així, Emiliano García-Page i Javier Lambán van continuar amb els retrets, però no amb la mateixa bel·ligerància que de portes enfora. Sánchez va rebutjar entrar al xoc amb aquests dos barons. L’aragonès, que va perdre el tron autonòmic a les eleccions del 28-M de 2023, serà un dels barons a substituir: ja ha anunciat que abandonarà el càrrec en el congrés regional que organitzi el PSOE de l'Aragó.

Serà interessant en els pròxims mesos seguir quin paper juga Juan Lobato, líder del PSOE a Madrid; tercera força a la comunitat i a l’ajuntament. Apareix en diverses travesses com un dels líders territorials amb números de ser substituït per un candidat impulsat per la Moncloa. Però l’actual cap de files dels socialistes a la capital espanyola s’ha avançat a qualsevol purga, i aquest dissabte ja va fer el seu primer contraatac: després d’haver criticat el pacte PSC-ERC, ara ha decidit abaixar el to i s’ha proposat per convertir-se en el vèrtex d’unió dels diferents posicionaments que tinguin els barons del PSOE en el debat per un nou model de finançament. Tal com expliquen a aquest diari diversos assistents al conclave socialista, Lobato va manifestar als seus companys i a la direcció del partit que el seu currículum l’avala per liderar una entesa entre barons: de jove va viure a Catalunya durant una etapa, va militar al PSC i va treballar a l’Agència Tributària de Catalunya.

Després de les passades eleccions europees, Pedro Sánchez va assenyalar Madrid com un dels possibles territoris on fer canvis. Aquesta passada setmana, i a les proximitats del comitè federal que es va celebrar aquest dissabte, Lobato ha estat fent declaracions en la seva defensa. Va manifestar que el PSOE ha de demostrar que té prou experiència per saber que “no funciona posar-ne un i al cap de dos anys posar-ne un altre”. Dies abans havia manifestat el desig de "deixar de mirar-se l’esquena cada dimarts i dijous”.

L’estratègia d’abaixar el to davant la possibilitat de ser rellevat del seu càrrec l’han seguit també a Andalusia. Juan Espadas, que el juliol va assegurar que no “permetria” cap “greuge ni privilegi que perjudiqui els andalusos”, va advocar aquest dissabte per un nou model que “reconegui la diversitat” i “afavoreixi la unitat” dels territoris. El castellanolleonés Luis Tudanca, que també sona a ser rellevat de líder regional, va aplaudir en la seva arribada al comitè federal la “valentia” de Pedro Sánchez de plantejar un debat i un nou model. Veus com les de l’extremeny Miguel Ángel Gallardo van demanar “reflexió i diàleg” en la construcció d’un nou règim comú. 

 

Les opinions són diverses dins del PSOE. Francina Armengol, en la seva arribada, va fer una defensa aferrissada de Pedro Sánchez i del pacte entre Esquerra Republicana i el PSC. “El cafè per a tothom ha caducat”, va manifestar; a banda de demanar un bon acord per a Catalunya, així com per “la resta de comunitats d’Espanya, incloses les Balears”, en el qual es reconeguin les “singularitats” de tots els territoris de l’Estat. També el murcià Pepe Vélez va sortir en defensa de la “necessitat” d’abordar aquesta reforma de finançament. La majoria de barons va coincidir a destacar que Catalunya “obria una finestra”.

Sánchez, a la reelecció com a líder del PSOE

Tots aquests canvis de lideratges territorials es produiran, com a d’hora, a finals de l’any 2024. Abans s’haurà de celebrar el 41è Congrés Federal del PSOE, que tindrà lloc del 29 de novembre a l’1 de desembre a Sevilla. Pedro Sánchez ja ha anunciat que hi optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE. Es preveu, doncs, que també faci canvis en la direcció estatal del partit. El dubte és quina afectació podria tenir això en el Consell de Ministres. Qui aquest dissabte ja va afanyar-se a traslladar-li el seu suport “sense fissures” va ser Salvador Illa, flamant president de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!