Pedro Sánchez ha assegurat aquest dimarts, després d’haver amenaçat durant cinc dies que podria dimitir, que té prou ànims per esgotar els tres anys de legislatura espanyola i presentar-se una altra vegada en unes futures eleccions per continuar sent durant més temps el president del govern espanyol. D'aquesta manera, ha tallat de soca-rel el debat sobre la seva successió al capdavant del PSOE, després que durant aquests cinc dies d’aturada es posés de manifest que el partit feia un salt al buit si el seu líder queia. El líder socialista també s'ha reconegut com a víctima de lawfare, però no pas per l'obertura de diligències a la seva esposa, Begoña Gómez, sinó per haver estat “espiat per la policia patriòtica”. Ha tornat a ometre l'independentisme com a víctima de la guerra judicial i ha tornat a evitar concretar com pretén abordar el procés de “regeneració democràtica” que aquest dilluns va comprometre's a impulsar. 

 

Pedro Sánchez ha estat preguntat en una entrevista a la cadena SER si cal abordar el seu procés de successió al capdavant del seu partit. “El projecte del PSOE va més enllà de la meva persona”, s'ha limitat a assenyalar l'actual líder de la formació, a banda de lamentar que el seu partit ha estat també víctima “d’una campanya infame”. Sigui com sigui, ha asseverat que durant els seus cinc dies de reflexió —en els quals ha “dormit poc i menjat menys”— ha decidit “assumir el compromís de liderar la protecció de la democràcia”. “I això no és una tasca que es faci en tres dies, tres mesos i tres anys”, ha dit Sánchez, que és precisament el temps que encara queda de legislatura. Tal com ha assegurat el líder socialista, està “amb ànims de tres anys més i del que decideixin els espanyols amb el seu vot”. 

Cap mesura concreta per la “regeneració democràtica”

Per altra banda, Pedro Sánchez ha tornat a evitar posar damunt la taula cap mesura concreta per abordar la “regeneració democràtica” que va prometre impulsar aquest dilluns, quan va anunciar que decidia continuar exercint com a president del govern espanyol. S'ha limitat a defensar que cal més “transparència” per saber “qui finança” els “pseudomitjans” que publiquen informacions per desgastar polítics discordants amb la seva línia editorial. A parer seu, en aquesta “reforma” de la qualitat democràtica de l'estat espanyol, hi haurien de participar actors provinents de diversos sectors. Ha anomenat els mitjans de comunicació, el Congrés dels Diputats i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). 

Preguntat per si aquest diàleg amb la resta de grups parlamentaris del Congrés dels Diputats podria permetre desbloquejar la renovació del CGPJ, tampoc no ha acabat de ser clar. “La democràcia i el parlament necessitarà articular mecanismes per treure'ns d'aquesta situació”, ha manifestat. Pedro Sánchez, doncs, no ha concretat si una de les solucions podria passar per evitar que per renovar la cúpula del poder judicial siguin necessaris tres quintos de la cambra espanyola (motiu pel qual ara mateix és necessari un acord entre PSOE i PP). “El que dic és que és una responsabilitat del govern renovar el CGPJ”, s'ha limitat a assenyalar. 

Víctima de lawfare

Per altra banda, preguntat per si el president del govern espanyol ha estat víctima de lawfare quan un jutge ha decidit investigar la seva esposa, Sánchez ha esquivat la qüestió. Ha respost que sí, que sí que n'ha estat víctima, però s'ha referit a l'espionatge que va patir ara fa una dècada per part de les clavegueres de l'Estat. Cal recordar que el lawfare és l'atac a un oponent a través del poder judicial; no pas l'ús de les clavegueres de l'Estat. Preguntat per si continua creient en la justícia espanyola, ha respost que sí. “I també en els mitjans de comunicació, no en els pseudomitjans”, ha conclòs. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!