La taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat avança per una banda. La negociació dels pressupostos de l’Estat, per una altra. Aquest és el missatge que ha volgut reiterar Pedro Sánchez l’endemà de clausurar a la búlgara el 40è Congrés del PSOE. Ho fa també l’endemà que la secretària general d’ERC avisés que no podran entrar en negociacions de pressupostos si no hi ha avenços en la taula de diàleg. El president del govern espanyol també ha refredat una possible reforma constitucional o la revocació de la inviolabilitat constitucional del Rei. Malgrat que li agradaria impulsar-ho, ha recordat que cal el concurs del PP per tocar la Constitució espanyola.
En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns al matí, Pedro Sánchez ha insistit que cal deslligar la taula de diàleg dels pressupostos de l’Estat, i deixar per a altres fòrums el “full de ruta” que tinguin per al conflicte polític. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha explicat que els republicans li estan reclamant inversions i “polítiques progressistes”. I ha defensat que els compromisos de legislatura ja s’estan complint.
L’endemà del 40è Congrés, el dirigent socialista ha volgut enviar un missatge al conjunt de l’esquerra, amb la vista posada en la plataforma que impulsarà Yolanda Díaz per ser candidata. En aquest sentit, ha defensat la “unitat” perquè el sistema electoral “penalitza la divisió”. Per això ha instat tot el que hi ha a l'esquerra del PSOE a reagrupar-se. Pedro Sánchez ha sostingut que “necessitem tot l’espai progressista en plena forma”.
Reforma constitucional
Preguntat sobre la reforma constitucional que podria preparar el govern espanyol, Sánchez l’ha aigualit una mica. En primer lloc, ha recordat que l’estat autonòmic ja és un model d’arrel federal. En segon lloc, sí que ha expressat la seva voluntat de “persuadir per canviar la Constitució” i “obrir un debat sobre la seva renovació”. Ara bé, ha recordat com ara estan intentant reformar l’article 49 perquè la Carta Magna deixi d’anomenar “disminuïts” les persones amb discapacitat, i que “la dreta s’hi nega” i ho pot fer impossible.
En canvi, sí que ha vist molt més viable la descentralització d’institucions fora de la capital. “L’ordre que jo he donat a tots els ministres del meu govern és que, quan es creï una nova institució, es busqui una ubicació fora de Madrid”, ha explicat. Ho fa “perquè tots els territoris se sentin partíceps del progrés econòmic i no només un o dos”. I ha rebatut les crítiques que justament arriben de la Puerta del Sol: “Si fem cas d'Ayuso, totes les institucions europees haurien d’estar a Brussel·les i no és així”.
Inviolabilitat del Rei
El president espanyol no ha aportat res de nou al debat sobre la monarquia. En primer lloc, no s’ha pronunciat sobre si el rei emèrit Joan Carles I hauria de tornar a Espanya o no, però sí que ha dit que hauria de donar explicacions. En segon lloc, ha insistit a deslligar Felip VI del seu pare, la institució de persones concretes que ja no en formen part. “L’actual rei està compromès amb l’exemplaritat i és auster”, ha defensat. Finalment, ha aigualit una hipotètica llei de la Corona, però ha tornat a defensar la revocació de la inviolabilitat constitucional del cap de l’Estat. Ara bé, ha tornat a recordar que cal que el PP s’hi posi bé. “Dos no ballen si un no vol”, ha sentenciat.