Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski han signat aquest dilluns a Madrid un acord bilateral en matèria de seguretat en el qual Espanya es compromet a subministrar armament a Ucraïna i ampliar la seva ajuda militar. En el document es concreta que l’estat espanyol entregarà a l’exèrcit ucraïnès un paquet d’armament valorat en mil milions d'euros aquest 2024. Es tracta d’un acord que també es compromet a prestar ajuda financera durant el conflicte bèl·lic, i també cooperar en la reconstrucció d’Ucraïna i la retirada de mines col·locades pels russos. El govern ucraïnès ja ha signat a dia d'avui acords del mateix tipus amb França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Dinamarca, Països Baixos i Canadà.

 

 

Ambdós països s'han compromès a renovar cada any aquest acord durant una dècada, malgrat que cada vegada es renegociarà la quantitat d'armament que Espanya entrega a Ucraïna. Cal tenir en compte que, des que els russos van envair Ucraïna el febrer del 2022, Espanya ha entregat ja armament valorat en 300 milions d'euros. Ara n'entregarà en un sol any més del triple. És informació reservada la concreció sobre en quin tipus d'armament es repartiran aquests 1.000 milions. La partida que entregarà Espanya a Ucraïna pertany a un acord bilateral; i s'afegeix als 5.000 milions que la Unió Europea també entregarà a l'exèrcit ucraïnès. 

Tot i haver transcendit que Espanya entregaria a Ucraïna material militar valorat en 1.129 milions d'euros, finalment al document només hi apareixen 1.000 milions. Això es deu al fet que el dimarts 16 d'abril, el Consell de Ministres va aprovar invertir 1.129 milions d'euros en Defensa. Segons apunten fonts de la Moncloa, els 129 milions restants es destinaran a la despesa en defensa espanyola, i no en la ucraïnesa.

"Ucraïna pot comptar amb Espanya"

Just després d'haver signat l'acord bilateral, Sánchez i Zelenski han comparegut en roda de premsa. El president espanyol ha assegurat que "Ucraïna pot comptar amb Espanya", en tant que l'acord bilateral referma el compromís del seu executiu de donar un cop de mà als ucraïnesos. El seu homòleg ucraïnès ha assenyalat durant la seva compareixença que Espanya és "un soci fiable que no tanca els ulls" davant la invasió russa. Ha destacat que el seu exèrcit necessita sistemes Patriot per combatre "les 3.000 bombes al mes" que cauen sobre Ucraïna.

En la partida de 1.000 milions d'euros anunciada aquest dilluns, es contempla l'entrega d'aquests sistemes de míssils antiaeris, així com tancs Leopard i munició de diversa tipologia. Més enllà d'això, l'acord menciona també el subministrament "d'equipament militar modern, dins dels mitjans i capacitats disponibles, dels àmbits terrestre, aeri, marítim, espacial i ciberespacial, prioritzant les necessitats de capacitats clau d'Ucraïna".

El president del govern espanyol ha volgut destacar que la signatura d'aquest acord és un "missatge singular per a Putin". I és que Espanya estarà amb els ucraïnesos "tot el que calgui fins que no es garanteixi la seva integritat, seguretat i sobirania". "Desgraciadament, després de dos anys l'agressió russa continua" i "és més necessari que mai redoblar el nostre suport", ha afegit el líder socialista. Zelenski, per la seva banda, ha aplaudit que el govern de Sánchez "no ha estat dèbil quan s'havien de prendre decisions polítiques que han facilitat la seguretat a Europa".

 

 

Zelenski, rebut per Felip VI a l’aeroport de Madrid

El president ucraïnès ha estat rebut a les dotze del migdia per Felip VI a l’aeroport de Barajas de Madrid. No és un gest habitual; l’última vegada que el monarca va rebre un mandatari estranger fou amb el nord-americà Joe Biden l’any 2022. El rei espanyol anava amb un vestit gris marengo i una corbata de color blau, mentre que Zelenski vestia la seva habitual indumentària militar des que el seu país fou envaït per Rússia, aquest cop en màniga curta. Tots dos han encaixat les mans i han intercanviat unes paraules. En acabat tots dos, acompanyats de les seves respectives comitives, han escoltat els himnes d’Espanya i Ucraïna; i finalment Felip VI ha passat revista acompanyat de Zelenski.

Aquella era l’hora, les dotze del migdia, en què Volodímir Zelenski s’hauria d’haver reunit amb Pedro Sánchez al palau de la Moncloa. Tota l’agenda d’aquest dilluns ha anat més tard del que hauria d’haver estat. Concretament, l’agenda del mandatari ucraïnès d’aquest dilluns es basa a ser rebut a l’aeroport de Madrid pel rei, reunir-se després amb el president espanyol, tornar-se a veure més tard amb Felip VI en un dinar al Palau Reial, i visitar finalment el Congrés dels Diputats, on es reunirà amb els presidents de la cambra baixa i el Senat, Francina Armengol i Pedro Rollán.

volodimir zelenski i felip vi foto efe
Volodimir Zelenski i Felip VI a l'aeroport de Madrid / Foto: EFE

Primera visita de Zelenski a Espanya

La d’aquest dilluns ha estat la primera visita oficial de caràcter bilateral del president ucraïnès a l’estat espanyol. Ja havia trepitjat Espanya en la cimera de la Comunitat Política Europea que es va celebrar a Granada el passat mes d’octubre, de caràcter multilateral. Fa deu dies, Zelenski hauria d’haver visitat Espanya. Estava prevista una visita pel 17 de maig; fins i tot la Casa Reial ho havia inclòs en la seva agenda pública. Però la trobada va suspendre’s a causa de les noves ofensives russes a Ucraïna. Per motius de seguretat, la trobada entre Sánchez i Zelenski a la Moncloa no va confirmar-se fins aquest diumenge al vespre, per molt que la visita ja hagués transcendit el divendres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!