La d’aquest dimecres ha estat la primera sessió de control al govern espanyol des que la Guàrdia Civil va situar José Luis Ábalos en l’epicentre del cas Koldo. El PP s’ha presentat al Congrés dels Diputats amb un únic tema per assetjar l’executiu del PSOE: denunciar el cas de corrupció de la trama Koldo a tort i a dret. I així ha començat el cara a cara entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez. El líder del PP ha asseverat al seu homòleg socialista que està “sentenciat políticament” perquè “l’agonia legislativa” que pateix des de l’inici de la legislatura “semblarà una tonteria al costat de l’agonia judicial”. El cap de l’executiu ha entrat al cos a cos i, seguint al peu de la lletra el guió que empra el PSOE des de fa dies, ha explotat al màxim l’estratègia del ‘i tu més’: “Vostès tenen un diccionari de la corrupció; de l’A d’Ayuso a la Z de Zaplana”. “Tapint-se una mica”, ha demanat Sánchez a Feijóo, a banda d’advertir-lo que pretén esgotar el seu mandat i continuar governant “els pròxims 1.000 dies de legislatura”. Ara bé, el president del govern espanyol ha abaixat les armes i el cap quan l’escàndol de corrupció ha aparegut en les preguntes dels socis: “Ho lamento i demano disculpes”. 

 

Feijóo ha denunciat que tota la informació que apareix amb comptagotes sobre el cas Koldo “condueix” cap a Sánchez. El president del govern espanyol, mentrestant, somreia sorneguer amb María Jesús Montero. “Vostè és l’1” de la Trama Koldo i “vostè va cobrir i mentir sobre Ábalos i Delcy”, ha assenyalat el líder del PP, a banda d’assegurar que a Espanya “hi ha dos blocs”: “El del canvi i el de la vergonya”.

Sánchez, en la seva resposta, ha encès el ventilador: “Vostè i jo som iguals davant la llei però no som iguals davant dels casos de corrupció, perquè nosaltres hem actuat amb contundència, col·laboració amb la justícia i cossos de seguretat; per molt soroll que facin, no em trauran del carril”. A més, el president del govern espanyol ha advertit que “l’oposició hiperbòlica” de Feijóo “no s’explica” si no és perquè el seu entorn “l’avisa que el seu temps s’acaba”. Sigui com sigui, Sánchez ha evitat respondre la pregunta clau que li ha formulat Feijóo al principi de la sessió de control: quantes vegades es va reunir ell i la seva dona amb Víctor de Aldama, l’aconseguidor de la trama Koldo que actualment es troba empresonat pel cas dels hidrocarburs.

Sánchez, sobre la corrupció: “Ho lamento i demano disculpes”

Pedro Sánchez, en tot cas, ha abaixat el to quan li ha tocat preguntar a Podemos. La líder del partit morat, Ione Belarra, ha denunciat que els dos partits del bipartidisme han estat històricament esquitxats per la corrupció. El líder socialista, en la seva resposta, ha defensat que a Espanya “només hi ha un bipartidisme en matèria de la corrupció”: “PP i Vox, perquè a Balears han eliminat l’oficina de la lluita contra la corrupció, així com l’oficina de la transparència de Múrcia”. “No som iguals ni com a partits polítics ni com a persones; aquí, en un cas de corrupció que lamento i sobre el que demano disculpes, hem actuat des de l’inici”, ha defensat el president espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!