El president espanyol, Pedro Sánchez, ha obert el curs polític amb un acte on ha promès que la reforma del sistema de finançament que proposarà el seu executiu destinarà a "totes i cadascuna de les comunitats autònomes" més recursos "dels que van rebre mentre governava el PP". Entre altres, segons Sánchez, perquè la seva intenció és "duplicar" el fons de compensació interterritorial. Aquest nou sistema, ha dit, serà "més just", reduirà les "diferències territorials" i atendrà les "singularitats de cadascun dels territoris". També garantirà "la suficiència" de la despesa pública i "exigirà" la "corresponsabilitat fiscal dels governs autonòmics". Sánchez vol convèncer totes les autonomies que amb el finançament català ningú hi sortirà perdent. Tot seguit, la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va reivindicar la "solidaritat" del finançament singular per a Catalunya. Durant la compareixença d'aquest dimecres al Senat per explicar l'acord entre PSC i ERC, Montero va assegurar que el pacte desplega el que ja es preveu a l'Estatut validat pel Constitucional. "Al PP no li va bé que es respecti l'Estatut i la Constitució?", va preguntar la ministra d'Hisenda a la bancada dels populars. L'anunci de Sánchez es veu de la següent manera a les portades: El País recorda que la reforma del sistema de finançament és l'assumpte més delicat a què ha de fer front Sánchez. L'ABC acusa la ministra Montero "d'ocultar al Senat l'acord del concert català" perquè assegura que "no ofereix ni un sol detall sobre el pactat amb els secessionistes, que eleven les seves amenaces: 'Compte amb les trampes, les coses a Catalunya no estan per massa jocs'". 

El Mundo opta pel següent titular: "Sánchez canvia al seu nucli dur de Moncloa després de sentir-se 'desprotegit' en ple 'cas Begoña'". El president del govern espanyol, amb la intenció de marcar una bona diferenciació entre la Moncloa i Ferraz, ha situat davant el seu nucli dur Diego Rubio, un assessor que ara es converteix en la mà dreta a la sala de màquines de l'executiu. El rotatiu afirma que Sánchez "ha sentit que el seu nucli dur no l'ha protegit prou aquests últims mesos". En plena polèmica sobre la investigació a la seva dona, Begoña Gómez, i després de l'aturada de cinc dies per pensar si valia la pena seguir al capdavant de l'executiu, Sánchez ha arribat a la conclusió que necessita un nou enfocament més "estratègic". Diego Rubio, que fins ara exercia el càrrec de secretari general de Polítiques Públiques, Assumptes Europeus i Prospectiva Estratègica de la Presidència, agafa el testimoni d'Óscar López, que és el nou ministre de Transició Digital en substitució d'un José Luis Escrivá que és el nou governador del Banc d'Espanya. Precisament sobre Escrivá, l'ABC escriu: "Cuerpo confirma Escrivà com a governador i avisa: el supervisor assessora el govern espanyol, no el fiscalitza". Aquest dimecres, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va confirmar José Luis Escrivá com a nou governador del Banc d'Espanya. El nomenament d'Escrivà ha aixecat una polseguera política, no per qüestions tècniques, sinó per col·locar al capdavant de la institució un ministre socialista. Això, segons ha denunciat el PP i també ha criticat la banca, "perjudica la imatge i la reputació del Banc d'Espanya; assenyalen, a més, que posa en dubte la independència de l'organització", recorda el rotatiu.

Finalment, cop d'ull a la portada d'El Periódico que comparteix una imatge d'alguns dels sol·licitants d'asil que en les darreres 24 h han arribat a Tossa de MarEls primers 100 sol·licitants d'asil van arribar a Tossa dimarts a la nit per allotjar-se a l'hotel on està previst que hi passin un mes com a màxim. Es tracta de persones de Mali que van arribar en autocar i van entrar dins de l'hotel reservat a Tossa de Mar. A finals de setmana es preveu que ja hi hagi les 200 persones que va anunciar la delegació del govern espanyol a l'ajuntament el cap de setmana passat. Des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions asseguren que l'estada podria escurçar-se en funció de la durada dels tràmits. Les persones que han arribat a Tossa de Mar són tots sol·licitants d'asil que ja han passat una primera atenció sanitària i que estan a l'espera de rebre una sortida definitiva a la seva situació. En la majoria dels casos són persones que tenen família en altres punts de l'Estat o d'Europa. Quan se'ls hagi localitzat, es tramitarà el trasllat perquè puguin reunir-se una altra vegada. Pel que fa a la resta, s'estudiarà cas per cas per veure quin futur es dona a aquests sol·licitants d'asil. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!