Pedro Sánchez creu que se’n sortirà i podrà reeditar el govern de coalició progressista. A les portes d’iniciar una negociació amb les formacions independentistes catalanes per amarrar una possible investidura, el president del govern espanyol en funcions promet per a Catalunya “una solució plenament constitucional” per desinflamar el conflicte polític. La línia vermella de Junts i ERC és el desplegament d’una llei d’amnistia que permeti treure el conflicte polític dels tribunals. Després de servir-se dels indults i de la derogació de la sedició, Sánchez creu que la via per a la legislatura serà “una aposta pel diàleg i la concòrdia” com a “millor solució a aquesta crisi”.

El PSOE i Sumar estan plantejant la possibilitat de posar en marxa una amnistia que permeti posar el compte a zero als tribunals, però l’impuls d’aquesta norma posa sobre la taula el seu encaix en la Constitució espanyola. Hi ha debat entre juristes. Tot i que no s'hi ha referit explícitament, en aquest context s’han d’emmarcar les paraules de Pedro Sánchez a l’Ateneo de Madrid, on aquest dilluns ha arrencat el curs polític. “Les solucions són plenament constitucionals i han funcionat perquè Catalunya està infinitament millor que fa un lustre”, ha assegurat, per després comprometre’s, durant la quinzena legislatura, “a ser coherents i seguir avançant en el propòsit per la convivència”.

El president en funcions està convençut que ha tocat la tecla correcta a Catalunya i, per això, ha defensat que els propers anys serviran per “deixar enrere definitivament la fractura del 2017". “Si aquests últims anys han servit per iniciar l’etapa del retrobament i la concòrdia, els propers consolidaran la cohesió territorial i garantiran la convivència en democràcia. No podem repetir els errors del passat, és el moment de la política, de passar pàgina i d’aprendre dels errors del passat i mirar cap a un futur de convivència”, ha rematat des de Madrid.

Al mateix temps, i en vista a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo el 26 i 27 de setembre, Pedro Sánchez ha qualificat la proposta d’una legislatura de dos anys per part del PP d’”excentricitat” i vaticina que fins a la data de la investidura encara han de passar “22 dies de la marmota”. “La constant és l’obstinació i l’ambició d’una sola persona més preocupada per mantenir el seu lloc al partit que per fer alguna cosa útil per a la vida dels ciutadans”, ha afirmat el president espanyol, que considera que “no és una actitud responsable” per part del líder del PP. “Encara és pitjor convertir la frustració personal en un bloqueig col·lectiu i institucional. No és moment d’inventar relats, sinó de construir realitats”.

Arrenca el curs a Madrid... i a Brussel·les

La primera intervenció de Sánchez del curs ha conviscut amb la notícia avançada per ElNacional.cat, segons la qual la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, es reunirà aquest migdia amb Carles Puigdemont al Parlament Europeu. La trobada s’emmarca en les negociacions per a la possible investidura de Pedro Sánchez i es tracta d’un gest de Sumar per apropar posicions amb Junts per Catalunya, de qui depèn bàsicament la reedició del govern de coalició. És el primer cop que es coneix públicament que un representant de l’executiu estatal es veu amb Puigdemont. De la mateixa manera, fonts de La Moncloa s'han desmarcat de la reunió i han explicat que Díaz va informar del viatge aquest diumenge a la nit. A la trobada hi participaran també Toni Comín i Jaume Asens.