El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha esquivat donar explicacions sobre el parador de Joan Carles, del qual no hi ha cap informació oficial sobre on es troba actualment, assegurant, com ja va fer uns dies, que les converses que hagi pogut mantenir amb Felip VI són confidencials.
En compareixença posterior a la primera reunió de Pedro Sánchez amb Felip VI després de la marxa del rei emèrit, que ha tingut lloc aquest dimecres a Mallorca, Sánchez ha insistit que el Govern espanyol i la Casa Reial són institucions diferents i que les informacions relacionades amb el parador de Joan Carles, “les ha de comunicar la Casa Reial o el propi afectat”.
Després de l’habitual despatx estival a Marivent, Pedro Sánchez ha volgut treure importància a les característiques de la trobada tot assegurant que s’ha tractat d’un “despatx ordinari en un moment extraordinàriament complex” i s’ha limitat a dir que s’han tractat temes com “l’emergència social i econòmica”.
Respecte a la independència judicial sobre Podemos
Pel que fa a l'obertura d'una investigació sobre la cúpula del seu soci de govern, Podemos, per la suposada existència d'una caixa B, el president de govern espanyol també ha evitat donar cap tipus d'opinió més enllà d'expressar el seu "màxim respecte" cap a la tasca dels jutges i la seva "independència". "Cal respectar que som en un Estat social i democràtic de Dret i que hi ha una independència del poder judicial, i aquesta investigació està en mans del poder judicial", ha afirmat.
D'altra banda, Sánchez ha mostrat la disposició de l'Executiu de negociar de nou amb els ajuntaments el reial decret sobre els romanents municipals, si bé ha assegurat que l'actual és un "gran acord" i ha assegurat que el seu gabinet té la "màxima disponibilitat" i "la mà estesa "amb totes les institucions" i, "singularment, amb els ajuntaments".
En aquest punt, ha incidit que segueix la "mà estesa" de el Govern als consistoris locals, després que alcaldes de diferents partits polítics critiquessin l'acord que va aconseguir el Ministeri d'Hisenda amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a la utilització de l' superàvit i l'alliberament dels romanents.
El Consell de Ministres va transformar en decret llei l'acord amb l'agrupació municipalista, de manera que ha de portar-lo a al Congrés dels Diputats abans de 30 dies hàbils, ja al setembre. En aquesta votació, vistes les posicions dels grups de l'oposició, i fins i tot de Unides Podem, tant a la FEMP com en compareixences públiques, el decret llei està a dia d'avui més a prop de ser derogat que ratificat.
A un mes de la seva votació, una quinzena de partits que conformen el Congrés dels Diputats, que sumen uns 190 diputats, per sobre de la majoria absoluta de la Cambra (176), han mostrat la seva disposició a rebutjar aquest decret.