El terrorisme d’estat, com si no hagués existit per a Pedro Sánchez. El president del govern espanyol ha esquivat directament la qüestió, interrogat per Gabriel Rufián durant la sessió de control d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Lluny d’això, el dirigent socialista s’ha dedicat a lloar i elevar la figura i obra de Felipe González, a qui ha definit com “un dels grans modernitzadors de l’Espanya democràtica”. Ha rebut un fort aplaudiment de la bancada socialista, però no de la d’Unidas Podemos. Els de Pablo Iglesias ahir van quedar-se sols a la Mesa votant a favor de la comissió d’investigació. Sánchez també ha negat impunitat de la monarquia.
El portaveu d’ERC al Congrés ha preguntat per la “impunitat galopant d’algunes institucions de l’Estat”. Com a primer exemple, la família de Felip VI: “El seu cunyat a la presó per corrupteles, el seu pare perseguit per la justícia i premsa internacional pels seus business amb sàtrapes saudites i un senyor a qui la lluna de mel li van pagar el seu pare i empresaris amics”. I ha denunciat: “Vostès què fan? Veten la seva investigació. No és sentit d’estat, sinó sentit de l’omertà i la impunitat”. I ha preguntat: “Què passarà quan es publiqui fora qui va ser l’elefant blanc del 23-F?”.
Tot seguit, Rufián ha posat el focus en els GAL, “un grup parapolicial acreditat judicialment que va segrestar i assassinar impunement a les ordres d’un govern als anys 80”. Ha criticat que també ho vetin, i ho ha atribuït a la “por”. En aquest punt, també ha interpel·lat Unidas Podemos: “Ens han picat per les contradiccions amb la coalició governamental. Benvinguts”.
En la seva resposta, respecte la monarquia, el president del govern espanyol ha insistit que “ningú no és impune al nostre país” i que no “interferiran” en un “poder judicial independent”. Tot seguit, ha lloat la figura de l’expresident espanyol. “És bastant clara la meva posició com a president i com a secretari general: quatre eleccions guanyades, gairebé 14 anys de govern, una modernització sense precedents del sistema de salut, de pensions, l’educació i la integració a Europa”, ha defensat. I ha conclòs: “Aquí està el seu llegat, un dels grans modernitzadors de l’Espanya democràtica”.
Suport a Europa
Al cap de l’oposició, malgrat que hagi rebaixat el to i s’hagi obert a acords, el president espanyol li ha fet una exigència si vol una entesa: “Retiri l'ignominiós informe enviat a la Comissió Europea que posa en qüestió la democràcia espanyola”. Sánchez ha carregat contra el PP per posar condicions al fons de recuperació europeu. “Si vol arribar a acords, comenci per una cosa essencial: defensi els interessos d’Espanya a Europa”, li ha etzibat. També li ha reclamat suport a la Taxa Google davant l’ofensiva de l’administració Trump.
En la seva rèplica, Pablo Casado ha lamentat que Sánchez “demana adhesió incondicional però rebutja la mà estesa”. I ha afegit: “Ara que anunciem el possible suport al decret de nova normalitat (que es votarà demà), utilitza la ministra Montero per a atacar-nos”. El líder del PP ha dit que la pilota està a la teulada de La Moncloa: “Deixi de buscar bocs expiatoris i governi d’una vegada”.
Els acords d'investidura
Preguntat sobre els seus acords d'investidura pel diputat de Compromís, Joan Baldoví, el president espanyol s'hi ha compromès. "Portem quatre mesos al capdavant del govern i hem hagut d’afrontar la pandèmia de la covid-19, i en conseqüència hem hagut d’alentir el compliment d’alguns d’aquests objectius", ha justificat. "Però evidentment la direcció d’aquests compromisos i objectius segueix vigent", ha afegit. Baldoví li ha recordat que els pactes amb Ciutadans ho compliquen.