Ni indults, ni sedició, ni procés independentista. La intervenció que aquest diumenge ha protagonitzat Pedro Sánchez a Barcelona s'ha concentrat, com tota la seva campanya aquests darrers dies de la cursa electoral, a fer una crida a la mobilització i concentració del vot per frenar un Alberto Núñez Feijoo crescut per les enquestes. El candidat socialista ha admès que l'endemà de les eleccions governarà amb el partit de Yolanda Díaz, i ha apel·lat directament al vot de les dones, dels joves i dels col·lectiu LGTBI. Pel que fa Catalunya, tot just ha fet algunes referències al paper del PSC com a aglutinador dels catalans, a més de felicitar-se per l'èxit del seu executiu per acabar amb la "discòrdia, la confrontació i l'embolic" que hi havia el 2017. I això malgrat que el míting central de la campanya del PSC s'ha convocat al mateix lloc on avui fa 45 anys es va celebrar el congrés d'unitat socialista.

Ha estat precisament en recordar aquesta coincidència al calendari, quan Sánchez ha fet una de les referències al procés, per assegurar que quan va arribar a la secretaria general del PSOE, en parlar amb líders independentistes era "palmari" que l'objectiu era trencar el partit socialista. "Volien dividir i fracturar internament Catalunya i sabien perfectament qui era l'adversari, la pega, del conjunt de la societat de Catalunya", ha assegurat a més de recordar que el 2019 van guanyar dos cops les eleccions generals "amb Catalunya cremant". En aquest punt ha evocat dirigents que van garantir el paper del PSC com Carme Chacon, que va morir el 2017, el ministre Miquel Iceta, que avui no era a l'acte de Barcelona perquè ha hagut de viatjar a Wimbledon per assistir a la final de tenis de Carlos Alcaraz -de fet, Iceta ha estat absent a la campanya de Meritxell Batet tot i figurar com a número dos de la candidatura-, o el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que sí ha intervingut.

Feijóo o el pa amb tomàquet

El discurs de Sánchez s'ha centrat a insistir que només la papereta del PSOE garanteix batre a PP-Vox, fins i tot recollint el discurs més nacionalista de la dreta que planteja el dilema "O Sánchez o Espanya". "Què pensaríeu de qui digués o Feijóo o la pau universal, o Feijóo o el pa amb tomàquet? Què significa, que no som Espanya? Què faran amb nosaltres? Això va d'un govern presidit per Pedro Sánchez o un govern de Feijóo amb Abascal", ha advertit.

Sánchez ha reivindicat els pactes que ha hagut de protagonitzar al Congrés i ha repetit un cop i un altre que ha buscat els vots "sota les pedres" per tirar endavant les seves propostes. Igualment ha assegurat que, tot i cridar a la concentració del vot, que l'endemà de les eleccions governarà amb Yolanda Díaz, líder de Sumar.

El PSC ha estat matiner i ha convocat el seu acte central de campanya a les 11 del matí. Segons les dades facilitades pel partit, unes 3.000 persones omplien l'auditori del Palau de Congressos on s'ha celebrat l'acte. El míting, que de nou ha tornat a aparcar el Mi querida Espanya de Cecília i s'ha posat en marxa a ritme de People have the power de Patti Smith, l'ha obert l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha tancat la seva intervenció amb un "Visca Espanya, visca Catalunya i Visca Barcelona". Quan ha arribat el torn de Pedro Sánchez, ha estat el Simply the best, de Tina Turner, un clàssic de les campanyes socialistes, la música de fons. Des del públic s'ha escoltat algun "guapo!".

Salvador Illa amb Pedro Sánchez a l'acte de Barcelona / Foto: Miquel gonzalez

Qui sí s'ha referit a la política desplegada pel governd el PSOE a Catalunya han estat la resta d'intervinents. "Bon dia Catalunya, bon dia Barcelona, buenos días Espanya!", ha arrencat també Illa la seva intervenció, quan ha estat rebut a crits de "president" pel públic i, en un to molt més mitiner que el que ha exhibit la resta de la campanya, s'ha dirigit directament a Sánchez per assegurar: "Catalunya t'estima, Barcelona t'estima, Espanya et necessita". Illa, que ha estat el primer a recordar que en aquest mateix espai es va celebrar el congrés de la unitat dels socialistes catalans fa més de 40 anys, ha desplegat de nou els arguments de denúncia contra la falta de credibilitat i de respecte de la campanya popular. "Feijóo va de moderat, perquè parla baixet, i es pensa que som tontos. El problema és el PP i el problema és Feijóo", ha retret, assenyalant "la tripleta de la vergonya", en referència als governs d'Extremadura, València i les Illes, on ha pactat amb Vox. Per contra, ha assegurat que la convivència s'ha vist reforçada a Catalunya i Espanya. "Catalunya ha de parlar amb una veu nítida, explícita, contundent, incontestable. La força constructiva, amable, tranquil·la de Catalunya parlarà aquest diumenge", ha reblat.

"Només hi ha dues persones que puguin ser presidentes del govern, Feijóo i Pedro Sánchez", ha advertit la cap de llista, Meritxell Batet, aixecant protestes del públic contra el candidat popular. Batet ha insistit a denunciar la deshumanització de l'adversari i l'insult, que han utilitzat els populars per desgastar Pedro Sánchez, però també ha insistit que els catalans s'hi juguen a aquestes eleccions "la convivència". Ha reiterat un dels hits de la seva campanya, aquest cop, però, mirant a la cara de Sánchez: "Te l'has jugat perquè nosaltres recuperem la nostra convivència. Te l'has jugat per Catalunya, per la convivència, i per Espanya". Igualment ha insistit de nou que diumenge vinent hi haurà moltes paperetes damunt la taula, però només una garanteix que el president del govern continuï sent Pedro Sánchez, la papereta socialista. "Per això, el 23 de juliol, companys, tot al vermell". "Guapa!", s'ha sentit des del públic, i Batet ha resposta amb un "gràcies!".