El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està estudiant una sèrie de moviments entre diversos ministeris; uns moviments que venen provocats pel recent anunci de que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà el candidat del PSC a les eleccions catalanes del proper 14 de febrer. 

Fonts de l'executiu han explicat a El País que una opció seria que Carolina Darias, la ministra de Política Territorial, fos el relleu d'Illa al capdavant de Sanitat. Per la seva banda, el fins ara dirigent del PSC a Catalunya, Miquel Iceta, passaria a ocupar el ministeri de Darias.

Salvador Illa i Carlona Darias EFE

Salvador Illa i Carolina Darias en una roda de premsa / EFE

El citat mitjà apunta que des d'un principi el ministeri de Política Territorial estava destinat a Illa però que, a últim moment, Sánchez va canviar d'idea i va situar Illa al capdavant de Sanitat.

Illa era un dels participants de les reunions entre el PSOE i ERC que s'han seguit fent telemàticament durant la pandèmia del coronavirus.

Sánchez ja s'havia fixat amb Iceta

D'altra banda, Pedro Sánchez hauria tingut sempre la idea d'incorporar Miquel Iceta a la política nacional ja que va ser un dels pocs barons del partit que va ser fidel a Sánchez durant la crisi que el PSOE va viure el 2018.

Illa serà el candidat del PSC el 14 de febrer després que el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, hagi decidit fer un pas enrere. Iceta ha decidit fer aquest oferiment a qui, a més de ser ministre de Sanitat, és el secretari de l'Àrea d'Organització del PSC.

Posteriorment, el portaveu de la Comissió Executiva Federal del PSOE, Óscar Puente, ho ha fet públic en un missatge a Twitter en el qual ha afirmat que el PSC "tindrà en Illa un candidat extraordinari" i ha destacat el "pas ple d'intel·ligència i generositat" d'Iceta.

Malgrat que el nom d'Illa feia mesos que sonava com el possible candidat a les catalanes en comptes d'Iceta, tant la direcció del PSOE com la del PSC i el mateix ministre de Sanitat havien rebutjat aquesta possibilitat.

"Són debats ficticis que alguns volen alimentar que no estan per ajudar ni per sumar ni per treballar contra una pandèmia que no esperàvem que fos tan agressiva", va afirmar el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en una roda de premsa a l'octubre.