El govern espanyol està determinat però vol rebaixar el cost polític dels indults als presos polítics. Per aquest motiu, segons ha avançat Catalunya Ràdio, des de La Moncloa estan estudiant la possibilitat de concedir la mesura de gràcia quan els dirigents independentistes ja gaudeixin del tercer grau penitenciari. Des de l'entorn de Pedro Sánchez creuen que ajudaria a rebaixar el cost polític de l'operació. Això podria ser, tal com s'apunta en els últims dies, entre finals de juny o principis de juliol.
La Generalitat disposa fins al 14 de juliol per a concedir el nou règim penitenciari, que és quan farà sis mesos de l'última revisió. Abans d'aquesta data, les juntes de tractament es reuniran per a probablement proposar el tercer grau per als nou presos polítics, que serà ratificat per la Generalitat. Seria en aquest moment, aprofitant que ja serien al carrer, que el govern espanyol apostaria per concedir l'indult i evitar la imatge dels presos sortint immediatament de la presó.
Sánchez n'assumeix el cost
La tempesta ha estat colossal, tant de la dreta i l’extrema dreta com de barons i vells dirigents socialistes. Però Pedro Sánchez sembla determinat a concedir els indults als presos polítics independentistes. Ahir ho va reiterar des d’Alcalá de Henares, on va celebrar una cimera amb el govern populista de Polònia. Des del paranimf de la universitat, el president espanyol va insistir que cal “recomençar” i “transitar d’un mal passat a un futur millor”. I va assumir-ne assumit l’eventual cost polític.
Preguntat justament per l’hipotètic cost polític d’indultar els dirigents independentistes, el president del govern espanyol va negar la major: “Ajudar a resoldre els problemes no representa un cost. El cost per al país seria deixar les coses enquistades”. Dit això, va tirar enrere fins al seu discurs d’investidura, on va parlar de “desjudicialització” i de “reprendre la via de la política”. Això significa, per a Sánchez, “tornar a la senda del diàleg, la negociació i el pacte dins els marges que ens permet la Constitució”.
Junqueras a la taula de diàleg?
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, preguntada per l'hipotètica participació d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg, la portaveu María Jesús Montero s’ha limitat a dir que “efectivament els governs designen les persones que han d’acudir”. Per tant, no ha tancat la porta a la presència del president republicà. Però ha considerat que valorar-ho ara seria “especulatiu” i ha dit que preferirien que fossin membres del Govern. En la primera i única trobada, però, hi havia dirigents que no eren consellers, com Marta Vilalta, Josep Maria Jové o Josep Rius.