Espanya té l’espasa de Dàmocles que tova Donald Trump perles relacions comercials que Pedro Sánchez vol fomentar amb la Xina, el principal enemic comercial dels Estats Units. Hores després que el secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, va retreure al president espanyol el seu acostament al gegant asiàtic, Sánchez ha obviat qualsevol confrontació amb l’administració nord-americana, que li ha advertit que alinear-se amb Pequín "seria tallar-se el mateix coll" perquè el mur aranzelari dels Estats Units mantindrà fora el model de negoci xinès". El president de l’executiu central ha preferit comentar les bones notícies que arribaven de Washington amb la moratòria de 90 dies que ha anunciat Trump per aquells països que no han respost ala aranzels nord-americans, “excepte per la Xina”, que els ha disparat fins a un 125% “amb efecte immediat”. “A manca de conèixer els matisos de la proposta, ens sembla que és una porta oberta a la negociació i l’acord entre països”, ha valorat Sánchez aquest dijous, que en la clausura d’un fòrum amb empresaris al Vietnam, i poc abans de viatjar a la Xina, ha tornat a fer una aposta pel lliure comerç i ha defensat “un món de portes obertes”.
Sánchez es troba de visita oficial al Vietnam i la seva pròxima parada serà Pequín, on aquest divendres es reunirà amb el president de la Xina, Xi Jinping, amb qui té una bona sintonia. Però abans, ha tornat a llançar un missatge de reivindicació envers el “multilateralisme i l’obertura del comerç internacional, com a bases per a una prosperitat compartida”, durant la trobada que ha mantingut amb empresaris vietnamites a la ciutat de Ho Chi Minh. Sánchez ha afirmat que els aranzels que havia previst l'administració nord-americana són injustos i injustificats (citant en concret l'"esgarrifós" percentatge del 46% per al Vietnam) i que provocaven una guerra comercial en què ningú no guanya i tots perden. Per això ha considerat que la treva aranzelària, a falta de conèixer-ne els matisos, és "una porta a la negociació i l'acord entre països".
Recerca de nous socis comercials
"Des d'Espanya sempre hem defensat un món de portes obertes on el comerç uneix els nostres pobles i els fa més pròspers", ha afirmat, perquè "el comerç no és un joc de suma zero i si un guanya l'altre també hi pot guanyar". En aquest sentit, ha recordat que per fer possible aquesta prosperitat compartida "només calen unes regles justes" com les de l'Organització Mundial del Comerç que han permès "multitud d'acords comercials de la Unió Europea amb blocs com el Mercosur, Xile, Mèxic, o el que negociem ara amb l'Índia i altres països d'Àsia". "Aquest és el full de ruta d'Europa, i ara no només el mantindrem, sinó que l'ampliarem i perseverarem amb més obertura, més cooperació, nous socis i una aposta ferma i decidida pel multilateralisme", ha dit Sánchez.
Desequilibri comercial enorme amb la Xina
Tot i les advertències de l’administració Trump sobre les represàlies que pot tenir aquest acostament d’Espanya amb Pequín, el govern espanyol considera legítim buscar noves aliances comercials i altres socis, com la Xina. Així ho ha assegurat també el ministre d’assumptes Exteriors, José Manuel Albares, que acompanya Sánchez en aquesta gira asiàtica i va emmarcar dins de la normalitat el viatge que aquest dijous iniciarà el president espanyol al gegant asiàtic. Es tracta de la tercera visita de Sánchez a la Xina en tres anys. Coincideix amb el 20è aniversari de l'associació estratègica integral entre els dos països.
Espanya busca reforçar la relació de la Xina però també amb la Unió Europea, que defineix el gegant asiàtic com un soci, competidor i rival amb qui cal buscar una agenda positiva. Segons la Moncloa, és un viatge extremadament important en l'àmbit econòmic. L'Estat vol corregir un desequilibri comercial enorme amb la Xina, que suposa el 70% del seu dèficit comercial. En concret, Xina envia a l’estat espanyol productes per valor de 45.000 milions, mentre que l'Estat només exporta a aquest país 7.400 milions, fet que suposa que l'Estat registra un dèficit comercial de 38.000 milions. L'executiu també posarà l'accent en la signatura de protocols especialment en el sector porcí i de cosmètics, que han topat amb barreres administratives i dificultats per a la implantació de les empreses espanyoles. En l'àmbit de la cultura se signarà un memoràndum en cooperació cinematogràfica, i també s'impulsaran intercanvis d'estudiants i per al sincrotró.