Des de Brussel·les, una setmana després de l'entrada de milers de migrants a Ceuta, Pedro Sánchez ha dirigit un nou missatge a les autoritats del Marroc. Abans d'entrar a la cimera, en una breu declaració davant la premsa sense preguntes, el president del govern espanyol ha reclamat a Rabat "respecte" a les fronteres espanyoles i europees. I ha aprofitat per a agrair la resposta "contundent i ferma" de "totes les institucions europees", des del Parlament Europeu fins a la Comissió Europea.
En la seva declaració als mitjans de comunicació, Sánchez ha volgut agrair "la solidaritat i la resposta contundent i termes de les institucions europees" davant d'una "crisi sense precedent en els últims anys entre la Unió Europea i el Marroc". En aquest sentit, ha defensat que les autoritats marroquines no tenen "millor mi més gran aliat" dins el bloc comunitari que Espanya per a defensar els seus "interessos estratègics". Ara bé, ha avisat que la relació s'ha de "fonamentar" en dos principis: la "confiança" i el "respecte a les fronteres d'Europa i Espanya" a les ciutats de Ceuta i Melilla.
Marroc acusa Espanya
En una entrevista a l'emissora francesa Europa1, el ministre d'Exteriors del Marroc, Naser Bourita, no ha afluixat i ha acusat Espanya de "crear" la crisi oberta i d'enfangar Europa amb aquesta decisió. "Espanya no va consultar Europa abans de prendre decisions que afecten els interessos del Marroc. Espanya no va consultar Europa abans d'incomplir els criteris Schengen per acceptar l'entrada fraudulenta d'una persona buscada per la justícia espanyola. Espanya ha creat una crisi i vol ara que l'assumeixi Europa", ha afirmat.
L'avió de Minsk
Per altra banda, el president del govern espanyol ha denunciat l'incident ahir per part del "règim bielorús", que va forçar l'aterratge d'un vol entre Grècia i Ucraïna per a detenir un periodista opositor. Aquest tema formarà part dels temes que abordaran els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea, i Sánchez ha defensat la via de les "sancions". Des de La Moncloa ho qualifiquen com a "absolutament intolerable" i "inacceptable". Entre les sancions que sospesa Brussel·les hi ha restriccions a l'espai aeri de vols operats per Bielorússia i també impulsar una investigació sobre els fets.